Jídlo
Zahřívací kolo: Italská fazolová polévka
Všimli jste si, jak mají všichni Jižané rádi fazole? To v našich zeměpisných šířkách je neprávem opomíjíme. Tak to pojďme změnit, třeba díky této lahodné polévce ve stylu ‚od babičky z Gargana‘. Podávejte s focacciou!
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 35 minut
POTŘEBUJETE:
250 g suchých bílých fazolí
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, pokrájená najemno
2 stroužky česneku
1 mrkev + stejné množství celeru obojí pokrájené
5 rajčat, spařených, oloupaných
a nakrájených
a nakrájených
½ pórku, pokrájeného na kolečka
3 brambory, oloupané a nakrájené
sůl a pepř, mletá paprika
nastrouhaný parmazán
1. Fazole si namočte den předem a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den uvařte v téže vodě fazole doměkka.
2. Na rozpáleném oleji nechte zpěnit v kastrolu cibuli a česnek, přidejte celer, mrkev, rajčata, pórek, brambory, a opékejte přibližně pět minut. Potom opatrně vlijte fazole i s vývarem, osolte, opepřete, přidejte papriku, a na mírném ohni vařte ještě 15 minut.
3. Asi třetinu polévky dejte do mixovací nádoby, rozmixujte, a pak ji vraťte zpět. Tím polévku zahustíte bez používání mouky. Podávejte se strouhaným parmazánem.
Archiv Marianne
ZKUSTE TAKÉ: Tvarohové knedlíky s karamelizovanými jablky a drobenkou