Zahřejí i zasytí! Kaše nemusí být jenom ovesné
Vyměňte svou ovesnou kaši za další zdravé alternativy!
Už před pár lety se rozmohl trend ovesných kaší. Není divu, vždyť jsou výborným zdrojem vlákniny a bílkovin, regulují hladinu cukru v krvi, dodávají tělu energii a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. Jenže každá dobrota se může čas od času přejíst, a tak není vůbec na škodu, když ovesné budeme nevěrní a zkusíme nové chutě.
Hrušková kaše z quinoi
Quinoa by rozhodně neměla chybět v jídelníčku všech, kteří se zajímají o zdravou výživu. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, železo, zinek, hořčík, vápník a řadu důležitých vitamínů. Lze ji podávat jako přílohu i sladký chod, a věřte, že snídaňová kaše z quinoi bude symfonickým orchestrem pro vaše chuťové pohárky.
Co budete potřebovat:
- 100 g quinoi
- 200 ml mléka (můžete použít kokosové nebo třeba mandlové)
- skořici
- oblíbený sirup
- oříšky, ovoce dle chuti (např. hrušky)
Jak na to:
- V první řadě je důležité, abyste quinou zbavili hořké chuti. Toho docílíte tak, že ji zalijete horkou vodou a necháte zhruba tři minuty odstát. Následně vodu slijte.
- Poté dejte quinou do menšího hrnce, zalijte ji mlékem, přidejte špetku soli, skořici, a přiveďte k varu. Kaši vařte zhruba dvacet minut.
- Teď už přichází na řadu nejzábavnější část. Kaši z quinoi může dochutit oblíbeným sirupem (např. datlovým), dozdobit ovocem a oříšky. Nám chutná kombinace s orestovanými hruškami.
Švestková jáhlová kaše
Lehce stravitelné jáhly znaly už naše babičky. Jenže postupem času se jáhly z jídelníčku vypařily, a my jsme rádi, že v současné době slaví comeback! Jáhly jsou skvělým zdrojem vlákniny, kterou by měli vyhledávat všichni, kteří chtějí zhubnout. Zároveň obsahují bílkoviny, zinek, draslík, hořčík, měď, vitamíny B a disponují zásadotvorným účinkem.
Co budete potřebovat:
- 100 g jáhel
- 500 ml mléka
- skořicový cukr
- švestky
Jak na to?
- Stejně jako u quinoi i jáhly je potřeba zbavit případné nahořklé chuti. Jáhly tedy polijte vařící vodou a nechte zhruba tři minuty odstát. Následně je proceďte a vložte do menšího hrnce.
- Jáhly zalijte mlékem a posypte skořicovým cukrem. Na mírném plameni je vařte zhruba půl hodiny, dokud jáhly nebudou krásně měkké.
- Následně vložte do misek a dozdobte orestovanými švestkami a dalším oblíbeným ovocem. Jáhlovou kaši můžete ještě zalít javorovým sirupem a posypat skořicí.
Pohanková kaše s borůvkami
Mezi další super potraviny se bezesporu řadí pohanka. Nejen, že obsahuje mnoho důležitých minerálů a živin, ale především v sobě ukrývá rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Zároveň pohanka snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice a příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému.
Co budete potřebovat?
- 3 lžíce pohankových vloček
- 200 ml mléka
- borůvky
- med
Jak na to?
- Do rendlíčku nalijte mléko, které přiveďte k varu. Následně přidejte tři lžíce pohankových vloček a za občasného míchání vařte zhruba 20 minut.
- Pohankovou kaši následně promíchejte s medem a dozdobte borůvkami.
ČTĚTE TAKÉ: 3 zdravé a rychlé recepty na snídaně, když ráno nestíháte