
Chřest na asijský způsob v pánvi wok
Potřebujete:
16 stonků zeleného chřestu
2 lžíce arašídového oleje
1 velká cibule nakrájená na plátky
1 lžíce červené kari pasty
nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru
1 rozdrcený stroužek česneku
2 podélně rozpůlené stonky citronové trávy
2 limetkové listy
200 ml smetany (nebo sójové alternativy smetany na vaření Alpro Soya Cuisine)
250 ml kokosové alternativy smetany na vaření Alpro Coconut Cuisine
200 g salátu Pak choi (nebo čínského zelí)
šťáva z jedné limetky
1 lžíce sójové omáčky
1 svazek čerstvého koriandru
30 g pražených sezamových semínek
Příprava:
Okrájejte dřevnaté konce chřestu, opláchněte a diagonálně nakrájejte na malé kousky. V pánvi wok rozehřejte olej a osmažte cibuli. Přidejte kari pastu, zázvor, česnek, citronovou trávu a limetkové listy a krátce osmahněte, aby se uvolnilo aroma. Přidejte chřest a za stálého míchání smažte ještě 2 minuty. Zalijte Alpro Soya Cuisine a Alpro Coconut Cuisine a povařte na mírném ohni dalších 5 minut.
Opláchněte a pokrájejte salát Pak choi. Přidejte do pánve wok, promíchejte a povařte další 3 až 4 minuty, občas zamíchejte. Nakonec za stálého míchání přidejte sójovou omáčku a dochuťte limetkovou šťávou. Do hotové směsi přidejte lístky koriandru. Servírujte s rýží a praženými sezamovými semínky.

Kokosové smoothie ideální po cvičení
Potřebujete:
půlku okurky
180 g baby špenátu
půlku jablka
10 lžic nakrájené čerstvé máty
500 ml kokosového nápoje (např. Alpro Original)
Příprava:
Jablko a okurku pokrájete, vložte do mixéru, přidejte listy špenátu a mátu a přilijte kokosový nápoj. Rozmixujte v hladké smoothie.

Batátová frittata
Potřebujete:
1 lžíce olivového oleje
1 nasekaná malá cibule
2 středně velké batáty, oloupané a nakrájené na tenké plátky
200 g čerstvého listového špenátu
špetka muškátového oříšku
čerstvě drcený pepř
špetka soli
4 vejce
250 ml kokosové alternativy smetany na vaření
40 g sýru feta (dle chuti)
Na salát:
1/2 lžičky balsamika
2 lžičky olivového oleje
12 rozpůlených cherry rajčat
menší svazek pažitky, nasekané
1 větší balení čerstvých špenátových listů
Příprava:
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si pánev vhodnou do trouby a na sporáku v ní rozehřejte olej, přidejte cibuli a batáty. Na mírném ohni duste pod pokličkou, dokud nejsou batáty téměř hotové. Přidejte špenát, ochuťe muškátovým oříškem, pepřem a solí. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a sýrem feta, opepřete. Směs nalijte do pánve a dejte zapéct do trouby na 15 – 20 minut. V menší misce promíchejte balsamiko s olivovým olejem. Přidejte rajčata, pažitku a nechte odležet. Hotovou frittatu servírujte s čerstvými špenátovými listy a marinovanými rajčaty.

Kokosové smoothie s jablkem, avokádem a řeřichou
Potřebujete:
200 ml kokosového nápoje
40 g řeřichy
půlka jablka
30 g avokáda
Příprava:
Všechny ingredience vložte do mixéru a dohladka rozmixujte.

Božský kokosový dezert
Potřebujete:
260 g mletých mandlí
40 g strouhaného kokosu
125 g třtinového cukru
70 g kakaového prášku
půl lžičky jedlé sody
250 ml kokosového nápoje
2 vejce
1 pomeranč
2 polévkové lžíce strouhaného kokosu
na ozdobu
Příprava:
Troubu předehřejte na 180°C. Ve velké míse smíchejte suché přísady. Oddělte vejce a přidejte žloutky a kokosový nápoj ke směsi suchých přísad. Míchejte dohladka. Z bílků ušlehetje tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do těsta. Vymažte pekáč (nebo použijte pečicí papír) a nalijte do něj těsto. Pečte 30 - 35 minut. Po 30 minutách pečení zůstává konzistence dortu uvnitř krémová. Pokud budete dort péct o něco déle, bude sušší. Nastrouhejte kůru z pomeranče. Čokoládový dort vyndejte z trouby a před podáváním nechte vychladnout. Servírujeme s pomerančovou kůrou a strouhaným kokosem.

Energizující smoothie s mangem
Potřebujete:
1 l kokosového nápoje
450 g manga
4 až 6 marakují
1/2 lžičky chilli
Příprava:
Mango oloupejte a nakrájejte ho na kousky. Nechte zmrazit minimálně 2 hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne. Vymačkejte dužinu marakuji. Použijte jen šťávu, ale lžičku semínek si dejte stranou na ozdobu. Zmrzlé kousky manga, šťávu z marakuji a kokosový nápoj dejte do mixéru a mixujte, dokud smoothie nezíská jemnou konzistenci. Nalijte do 4 sklenic a dozdobte semínky marakuji, kousky manga a špetkou chilli.
Prohlédněte si další galerie
- „Náš domov je skromný a jednoduchý,“ říká šéfkuchařka KAMU
- Kouzelná velikonoční dekorace, kterou zvládnete sami: Velikonoční stromek s vajíčky ozdobí stůl, skříňku i okno
- Moderní rodinný dům v Bělečku inspirovaný venkovskou architekturou okouzlí na první pohled
- V mini bytě si mladý lékař pěstuje rajčata, která zalévá vodou ze sprchy
- Unikát na břehu Dyje: Stylový dům se zelenou střechou je umístěný v prudkém svahu