Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Víte, podle čeho poznáte kvalitní burčák?

Listí zlátne, sluníčko slábne a vlaštovky odlétají do teplých krajin. To jsou jasné indicie, že podzim klepe na dveře. A pokud mu chcete otevřít, pak jedině se skleničkou burčáku v ruce!

U krajnice, v oblíbené vinotéce, na farmářských trzích nebo na vinobraní. Ať už se vydáte kamkoliv, pravděpodobně po cestě potkáte velkou ceduli s názvem BURČÁK. Všichni ale víme, že není burčák jako burčák, a tak se vyplatí, když si s jeho výběrem dáte opravdu záležet. Jedině tak si dopřejete výborný mok, který si pohraje s vašimi chuťovými pohárky a nezpůsobí vám žádné zdravotní potíže. 

KAM NA KVALITNÍ BURČÁK?

V tomto případě je odpověď naprosto jednoduchá. Vyplatí se, když si pořídíte burčák od vyzkoušeného a oblíbeného vinaře. Určitě také není na škodu, když ho poprosíte o malou ochutnávku, díky které poznáte, zda je burčák kvalitní a chutný. Naopak obloukem se vyhněte burčáku od krajnice. Po celodenním vystavení sluníčku je velmi nepravděpodobné, že by takový burčák byl dobrý a nezávadný

KDY JE BURČÁKU ČAS?

Už od poloviny srpna nám stánkaři nabízejí zaručeně kvalitní český burčák. Pravdou ale zůstává, že většina vinařů produkuje burčák zhruba v polovině září. Někdy o trošku dříve, jindy malinko později. Pokud jste si ale v srpnu pochutnávali na burčáku, pak jste pravděpodobně pili burčák z jablek. 

Info ikona
Vinné hrozny

JAK MÁ VYPADAT A CHUTNAT?

Světle žlutý, okrový nebo lehce nahnědlý. Všechny tři barvy napoví, že se ve skleničce ukrývá kvalitní burčák. Pozor si dejte na kalný burčák, který se nachází v poslední fázi kvašení a nemusel by vašemu organismu udělat dobře. Stejně tak odmítněte i průhledný burčák, který byl smíchán s vodou. O kvalitě burčáku vám mnohé prozradí i vůně a zvuk. V ideálním případě byste z nápoje měli cítit hrozny, a zároveň z něj slyšet drobné šumění, které je dáno "pracujícími" kvasinkami. Pro mnoho z nás je primární samotná chuť. Kvalitní burčák má být nasládlý s dominantní chutí hroznů. 

CO JE ČÁSTEČNĚ ZKVAŠENÝ HROZNOVÝ MOŠT?

Možná jste se setkali s tím, že stánkař nabízel částečně zkvašený hroznový mošt. I když si pod tímto krkolomným názvem představujeme kdejakou lumpárnou, pravdou zůstává, že částečně zkvašený hroznový mošt je ve své podstatě také burčák. Jediný rozdíl mezi těmito nápoji tkví v zemi původu. Názvem burčák se totiž může pyšnit pouze nápoj, který vznikl na území České republiky. 

JAK HO MÁM SKLADOVAT?

Vzpomínáte si na film Bobule, kdy chlapcům vybuchl burčák v autě? Pokud je nechcete následovat, pak neutahujte víčko a dejte dostatek prostoru oxidu uhličitému, který musí z lahve utíkat. Nejlépe také uděláte, když burčák nebudete dlouho skladovat a vypijete ho v den nákupu. Pokud se tak nestane, uložte ho do chladnějšího prostředí. Čím dříve ho ale vypijete, tím lepší chuť zažijete. 

ČTĚTE TAKÉ: Na zdraví! 5 důvodů, proč si bez výčitek dopřát červené víno

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zahrada
Množení levandule snadno a efektivně: Zkuste řízkování, hřížení nebo pěstování ze semen

Množení levandule snadno a efektivně: Zkuste řízkování, hřížení nebo pěstování ze semen

Krása
Nejkrásnější manikúra pro jaro 2025 je inspirována voňavou bylinou. Objevte nový neutrální odstín

Nejkrásnější manikúra pro jaro 2025 je inspirována voňavou bylinou. Objevte nový neutrální odstín

Móda
Nejelegantnější sako všech dob? V roce 2025 si pořiďte model bez límce i bez klop

Nejelegantnější sako všech dob? V roce 2025 si pořiďte model bez límce i bez klop

Móda
Krásné a praktické: Jarní trendy 2025 si nečekaně podmaní crossbody kabelky v novém provedení

Krásné a praktické: Jarní trendy 2025 si nečekaně podmaní crossbody kabelky v novém provedení

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit