Vepřové na červeném zelí
Kdybyste neměli chuť na svatomartinskou husu, zkuste náš recept na vepřové se zelím.
Příprava vám zabere asi dvacet minut, ale na pečení budete potřebovat alespoň čtyři hodiny. Uvedené ingredience vám vystačí pro 8 osob.
Co budete potřebovat?
- 1,5 kg vepřové plece
- 1 lžička zrnek pepře, hrubě drcených
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- mořská sůl a krupicový cukr
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené nahrubo
- 1,5 kg červeného hlávkového zelí, jemně nakrouhaného
- 1 brambora, oloupaná a hrubě strouhaná
- 2 lžičky koření pěti vůní
- 2 jablka, bez jádřince, na osminky
- 300 ml červeného vína
- 3 lžíce nakládaných brusinek nebo rybízového džemu
- 200 ml hovězího vývaru
- bramborové šišky, knedlíky nebo vařené brambory k podávání
Jak na to?
Předehřejte si troubu asi na 120 °C. Maso nakrájejte na 3 cm silné plátky, popepřete, osolte a okořeňte tymiánem.
Na dvou lžících oleje nechte v pekáčku zezlátnout cibuli, stačí asi čtyři minuty. Přisypte 2 lžíce cukru a nechte zkaramelizovat. Pak je na řadě zelí a brambora. Směs pořádně promíchejte. Přidejte jablka, víno, brusinky nebo rybíz a osolte.
Na zbylém oleji v pánvi opečte maso dohněda a rozložte ho na zelí. Pak do pánve nalijte vývar a odvařte všechny chutné připečeniny. Vše nalijte do pekáčku k masu a zelí. Přiklopte a pečte v troubě 4 hodiny doměkka. Zelí na závěr dochuťte podle potřeby solí a cukrem. Jako příloha se hodí bramborové šišky, knedlíky nebo brambory.
Přejeme dobrou chuť.
Další recepty najdete na Apetitonline.cz.