Tradiční lokše
Už se vám peče v troubě martinská husa? V tom případě je ta správná chvíle udělat si lokše. Tak jak je dělávaly naše venkovské babičky. Správná lokše má být skoro průsvitná. A bez vypečeného husího sádla se rozhodně neobejde.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: podle množství
1 kg brambor
300 g hladké mouky
sůl
1) Brambory uvařte v osolené vodě, a to nejlépe den předem, ať nemusíte čekat, až vystydnou. Mouky má být třetina váhy brambor. Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte. Pak postupným přidáváním mouky vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj váleček, ten rozkrájejte na kousky, a z nich na pomoučněném stole vyvalujte tenké placky.
2) Lokše pečte nasucho, nejlépe samozřejmě na plotně kamen, ale kdo je dneska má doma? Postačí i běžná pánev. Jen z ní pravidelně odsypávejte opadanou suchou mouku, protože jinak se vám bude na pánvi připalovat.
3) Lokše potírejte vypečeným husím sádlem. Budou díky tomu krásně šťavnaté.