Snídaňové sušenky
Zdravý start do nového dne. Upečte si tyhle skvělé celozrnné sušenky, které se hodí ke kávě, k čaji nebo na zobání během dne.
Doba přípravy: do 30 minut
Pečení: 12 minut
Počet porcí: 4
Ingredience
-
110 g pšeničné celozrnné hladké mouky
-
80 g hladké mouky
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
1 lžička mleté skořice
-
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
-
1/4 lžičky soli
-
2 lžíce másla, změklého
-
60 ml řepkového oleje
-
55 g tmavého třtinového cukru
-
3 lžíce krystalového cukru
-
1 vejce
-
1 malá mrkvová nebo jablečnomrkvová dětská přesnídávka, odkapaná
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
1/2 hrnku ovesných vloček
-
1/2 hrnku cereálních lupínků
-
1/3 hrnku sušených brusinek
-
1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 175 °C. Promíchejte obě mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Prošlehejte máslo, olej a oba cukry do pěny; trvá to asi minutu. Přidejte vejce, přesnídávku a vanilku a mixujte ještě 30 sekund. Vsypte moučnou směs a šlehejte dalších 30 sekund. Zlehka vmíchejte vločky, lupínky, brusinky a ořechy – těsto bude trochu lepkavé a méně soudržné než těsto na klasické sušenky.
2 Na plech vyložený pečicím papírem udělejte lžící kopečky těsta (každý by měl mít objem asi 3 lžic) a nechte mezi nimi 7cm rozestupy. Navlhčenýma rukama stlačte na sílu asi 6 mm. Pečte 12 minut, až budou sušenky zapečené, ale stále měkké. Nechte trochu zchladnout a pak přesuňte na mřížku, aby vychladly úplně.