Sněhová roláda s oříškovou šlehačkou
Sněhové rolády jsou naprosto úchvatné a zdaleka ne tak složité, jak by se mohlo zdát. Neobsahují sice žádnou mouku, zato dvě kouzelné přísady: ocet a škrob. I v malém množství zajistí těstu pružnost a vláčnost. A vaší práci zaručený úspěch!
Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 20 minut
Počet porcí: 6-8
Budete potřebovat:
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
-
80 ml oříškového likéru
-
1 lžíce moučkového cukru, prosátého + na poprášení
Na těsto:
-
5 bílků
-
160 g pískového cukru
-
1 lžička bílého vinného octa
-
1 lžička maizeny
-
1 lžička vanilkového extraktu (tresti)
Příprava jídla:
Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Ve zcela čisté misce ušlehejte bílky dotuha, pak postupně zašlehávejte cukr, až bude sníh lesklý. Zlehka k němu zatřete ocet, maizenu a vanilkový extrakt.
Plech s vyšším okrajem o rozměrech 35 × 25 cm vyložte pečicím papírem a pomocí stěrky na něj rozestřete sněhové těsto. Vložte do trouby a pečte dvacet minut, poté nechte dvě až tři minuty chladnout na plechu. Na mřížku položte pečicí papír, upečené těsto na něj opatrně přesuňte a nechte chladnout další dvě až tři minuty. Mezitím připravte krém: uvedené ingredience ušlehejte elektrickými metlami dotuha.
Do středu vychladlého korpusu rozetřete krém a opatrně přes něj překlopte strany, aby vznikl závin. Před krájením poprašte moučkovým cukrem.