Šlehačkový beránek
Recept pochází z cukrárny pražského hotelu International a do puntíku splňuje naše požadavky: těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní formu, jde dobře vyklopit a beránek zůstane vláčný i několik dní. Stačí už jen uvázat mašli a lehce pocukrovat…
Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 50-60 minut
Počet porcí: na formu 1-1,5 l
Budete potřebovat:
- 125 g moučkového cukru
-
1 vanilkový cukr
-
60 g změklého másla + na formu
-
2–3 vejce (podle velikosti)
-
100 g rozinek, spařených
-
250 g hladké mouky + na formu
-
2 lžičky kypřicího prášku
-
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu. V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Hladké těsto přesuňte do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova (viz box dole). Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.
Triky, jak při pečení uspět
-
Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
-
Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než ho vyjmete z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta vpíchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
-
Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.