Sladké Velikonoce ze světa
Zajímá vás, co se jí o Velikonocích v Evropě? Společně s naším sesterským časopisem Apetit jsme pro vás vybrali ty nejlepší velikonoční sladkosti!
Mazurek krolewski
Polský velikonoční koláč s výrazným vzorem skvěle chutná a snadno ho připravíte. Má mnoho variant a my jsme pro vás našli tu nejlepší!
Příprava: 30 minut, pečení: 20 minut, množství: pro 8 osob, náročnost: snadné
170 g másla
4 lžíce moučkového cukru
60 g mletých loupaných mandlí
1/2 lžičky strouhané kůry z biocitronu
320 g hladké mouky + další na vál
3 vařené žloutky, protřené sítem
2 syrové žloutky + 1 vejce na potření
špetka soli
špetka skořice
170 g meruňkového džemu
170 g malinového nebo višňového džemu
moučkový cukr na posypání
1. V kuchyňském robotu utřete sekacím nástavcem máslo s cukrem. Přimíchejte mandle, citronovou kůru, mouku a vařené žloutky. Přidejte syrové žloutky, sůl a skořici a znovu krátce rozmixujte. Z těsta vytvarujte hroudu, dejte ji do plastového sáčku a uložte na 30 minut do chladničky.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta odkrojte 2/3 a zbytek vraťte do chladničky. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte formu včetně okrajů (o průměru aspoň 30 cm nebo obdélníkovou formu 20 × 28 cm). Vidličkou hustě propíchejte dno a potřete rozšlehaným vejcem.
3. Rozválejte zbylou třetinu těsta a nařezejte ho na pruhy široké necelý jeden centimetr. Utvořte z nich na podkladu ozdobnou mřížku a opatrně je potřete vejcem. Pečte v troubě 20–30 minut.
4. Nechte vychladnout. Místa v mřížce střídavě naplňte světlou a tmavou marmeládou a pocukrujte.
Něco navíc: V robotu pracujte pouze krátkými pulzy, nevadí, když výsledkem bude drobenka. Čím víc se křehké těsto propracovává, tím je po upečení tvrdší!
Více receptů najdete v březnové Marianne.