Skvělé domácí džemy snadno a rychle
Léto, aspoň podle teploměru, přišlo tento rok o něco dříve. A tak se už pomalu začínáme připravovat na všechny ty domácí dobroty z letních plodů a květů. Pojďte si s námi uvařit výborný džem!
DŽEM Z BEZOVÝCH KVĚTŮ
Domácí bezová limonáda patří k tomu nejúžasnějšímu, čím nám babičky dovolovaly hasit žízeň. Z voňavých bezových květů však kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.
Co potřebujete:
Na sirupový základ
- 200 g třtinového cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- 20 bezových květů
Na džem
- trocha zázvoru podle chuti
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 2 Želírfixy 2:1 Labeta
- kvítky ze 2 velkých bezových květů
Postup:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.
Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
JABLEČNÝ DŽEM S BEZOVÝMI KVĚTY
Bezové květy neznamenají jen lahve plné domácího sirupu. Skvěle je využijete i při zavařování džemů. V kombinaci s jablky, zázvorem a citronovou kůrou vytvoříte lahodný džem, který potěší i na pohled - hotový džem bude obsahovat drobné bezové kvítečky, které rozzáří každou džemovou snídani.
Co potřebujete:
Na sirupový základ
- 200 g třtinového cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- 20 bezových květů
Na džem
- 1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
- trocha zázvoru podle chuti
- kůra a šťáva z 1 citronu
- Želírfix 2:1 Labeta
- Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
- kvítky ze 2 velkých bezových květů
Postup:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.
Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani