RECEPTY: Ovesné kaše v letním hávu
Když se řekne ovesná kaše, většina z nás si představí ideální snídani během propršeného podzimního víkendu. Je ale obrovská škoda spojovat ovesnou kaši pouze s podzimem a zimou. Pojďme vzít sezónní suroviny a vykouzleme z ovesné kaše nadčasovou snídani, která vám dodá energii i v parném létě.
Už před pár lety se rozmohl trend ovesných kaší. Není divu, vždyť jsou výborným zdrojem vlákniny a bílkovin, regulují hladinu cukru v krvi, dodávají tělu energii a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. Jednoduše řečeno obsahují všechno, co chceme od kvalitní snídaně. Navíc s troškou kreativity lze tento ryze zimní pokrm přetvořit ve skvělou letní snídani, o kterou se popere celá rodina. Nevěříte?
Tropická ovesná kaše s kokosem
Co budete potřebovat:
- 1 šálek kokosového mléka
- 1 šálek vody
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 pomeranč
- 1/2 manga
- 1 banán
- kokosové lupínky
Nalijte kokosové mléko a vodu do menšího kastrůlku, do kterého přisypte ovesné vločky. Směs přiveďte k varu, a následně stáhněte teplotu. Zatímco ovesná kaše bude pomalu probublávat, nakrájejte pomeranč a mango na malé kousky. Ovoce vložte do misky a zalijte ho ovesnou kaší. Vše dozdobte kokosovými lupínky a případně oslaďte medem nebo čekankovým sirupem. Fajnšmekři mohou ozdobit čokoládou a ořechy.
Borůvková ovesná kaše
Co budete potřebovat:
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/3 šálku mléka
- 1/2 šálku borůvek
- skořici
- sůl
- 2 lžičky medu
- pomerančovou kůru
V menším kastrůlku přiveďte vodu k varu a přidejte špetku soli, skořici, med a ovesné vločky. Snižte teplotu a zhruba pět minut počkejte, než změknou ovesné vločky. Následně přilijte mléko, přisypte borůvky a pomerančovou kůru. Ovesnou kaši opět přiveďte k varu a vařte zhruba pět až deset minut. Jakmile ovesná kaše bude krásně krémová a hustá, stáhněte ji z plotny, přikryjte čistou utěrkou a nechcete ji pět minut odpočinout. Poté podávejte s čerstvými borůvkami.
Ovesná kaše s meruňkami
Co budete potřebovat:
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 4 meruňky
Příprava meruňkové ovesné kaše je sice o trošku náročnější, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Do kastrůlku nalijte vodu, přisypte ovesné vločky a směs přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a dopřejte ovesným vločkám čas, aby krásně změkly. Mezitím si na pánvičku nalijte kokosový olej, na kterém opečte meruňky. V případě, že nemáte kokosový olej, můžete použít máslo. Poté už stačí ovesnou kaši přelít do misky, položit na ni opečené meruňky a pokapat medem nebo čekankovým sirupem. Případně můžete ozdobit oříšky.
Kaše nemusí být jenom ovesné! Další neokoukané recepty najdete zde.
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.