Matcha lívance! Zdravé mlsání nejen pro vegany
Vidíte je často na Instagramu – jsou krásně zelené, veganské a navíc zdravé. Mají vysoký obsah vitaminů, posilují paměť a imunitní systém.
Připravte si doma lahodné lívance z těch nejkvalitnějších lístků čajovníku čínského neboli matchy, jež se stala oblíbenou ingrediencí vyhlášených podniků. Nejen proto, že tato superpotravina obsahuje až pětkrát více antioxidantů, než běžně prodávané potraviny, ale taky skvěle chutná a sluší jí to na fotce.
Parfait, zmrzlina, sušenky, smoothie bowl. Z tohoto japonské zeleného prášku se dá připravit spousta pokrmů. My doporučujeme veganské palačinky podle receptu Café Elektric, které jsou bezlepkové, slazené javorovým sirupem a dochucené skořicí, čerstvým ovocem a sójovým tvarohem.
Přísady:
200 g bezlepkové mouky
2 lžíce kokosového oleje
240 ml kokosového mléka
1 lžíce bezlepkového prášku do pečiva
50 ml javorového sirupu
1 lžíce prášku matcha
špetka soli
Poleva:
200 g sójového tvarohu
50 ml javorového sirupu
1 lžicka skořice
čerstvé ovoce
Postup přípravy receptu:
1. Nejprve vyšleháme matchu s kokosovým mlékem.
2. V míse smícháme všechny suché přísady kromě matchy, tedy mouku, prášek do pečiva, špetku soli i javorový sirup a to vše následně promícháme.
3. Pak k suché směsi přidáme kokosové mléko vyšlehané s matchou. Vymícháme hladké těsto a dáme stranou.
4. Připravíme si tvaroh a smícháme ho s javorovým sirupem.
5. Nahřejeme si lívanečník na střední plamen a bezlepkové lívance smažíme na kokosovém oleji. Na lívanečník vždy nalejeme trošku těsta a rozlejeme ho do všech stran a smažíme 3 minuty z každé strany.
6. Hotové bezlepkové lívance zdobíme sójovým tvarohem, ovocem a poléváme javorovým sirupem.