Plněná kuřecí prsa s petrželovou nádivkou, vařené malé brambory a mrkvičky na másle
4 porce
2 ks chlazené kuře
Sůl
250 g toustový chléb
70 g smetana 33%
mletý muškátový ořech
30 g petrželka hladká
3 ks vejce
20 g přepuštěné máslo
sůl
400 g bramborové rohlíčky
30 g máslo přepuštěné
sůl
pažitka
30 g máslo přepuštěné
300 g mrkev
sůl
10 g cukr krupice
2 dcl kuřecí fond
tymián
1. Z chlazených kuřat odřízněte stehna a část spodní části, tak aby prsa zůstali na kosti. Stehna si schovejte na druhý den nebo na jiný pokrm.
2. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a krátce usušte v troubě lehce dozlatova. Opražený toustový chléb dejte do misky, přidejte nasekanou petrželku, muškátový mletý ořech a smetanu. Pak přidejte do misky pouze žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte bílky vyšlehané do pevného sněhu a opatrně promíchejte.
3. Kuřecí prsa položte na stůl a opatrně prsty oddělte kůži od masa, tak aby jste pod kůži vetkli nádivku. Pak přendejte do pekáče, prsa lehce potřete přepuštěným máslem, osolte a pečte při 180 °C cca 30 minut. Nejlépe propečení poznáte tak, že píchnete do masa teploměr - teplota by měla být 70 °C.
4. Brambory uvařte ve slupce ve vodě. Oloupejte, dejte do pekáčku, pokapejte přepuštěným máslem a osolte je. Dejte do trouby na 180 °C na 7 minut. Nakonec přidejte nasekanou pažitku.
5. Malé mrkve vhoďte do vroucí, osolené vody a vařte na skus. Pak dejte do vody s ledem a zchlaďte je. Poté je opatrně papírovou utěrkou zbavte tenké slupky. Mrkve následně orestujte na přepuštěném másle. Osolte a přidejte cukr krupici.
6. Do kuřecího fondu dejte tymián a krátce povařte. Pak přeceďte přes jemný cedník.
Navíc: Kuřecí fond připravíte tak, že opečete kuřecí kosti s kořenovou zeleninou dozlatova. Zalijte vodou, přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list. Vařte 4 hodiny, přeceďte a svařte na silný kuřecí fond.