Makový koláč s meruňkami
Využijte toho, co nám dává léto a upečte si tento skvělý koláč! Je důkazem toho, že ‚tři M‘ (mák, marcipán a meruňky) si rozumějí stejně dobře jako klasické trio mák, švestky a mandle.
Pečení: 30-40 minut
Počet porcí: na 12 řezů
Budete potřebovat:
-
5 vajec
-
180 g krupicového cukru
-
1 ampulka či 1 lžička citronového aroma
-
špetka soli
-
1 balení makové náplně (200 g)
-
100 g hladké mouky
-
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Na náplň
-
200 g dobré meruňkové zavařeniny (domácí nebo např. značky Mövenpick či Zentis), propasírované
-
200 g marcipánu
-
moučkový cukr na poprášení válu
-
1 velká sklenice kompotovaných meruněk (asi 800 g)
-
1 balíček světlého dortového želé
-
100 g mandlí, najemno nasekaných
Postup:
1. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte s 5 lžícemi horké vody, pak zašlehejte cukr a ostatní suroviny. Těsto pečte 30–40 minut a udělejte zkoušku špejlí. Až korpus dokonale vychladne (nejlépe druhý den), prokrojte ho napůl.
2. Spodní díl natřete částí propasírované zavařeniny. Marcipán vyválejte na vále poprášeném moučkovým cukrem na velikost formy a vzniklou placku položte na namazaný korpus. Opět potřete zavařeninou a přiklopte druhou polovinou korpusu. Vrch dortu i boky potřete zbývající zavařeninou a boky obalte mandlemi (můžete je opražit). Meruňkový kompot slijte, ale šťávu uschovejte. Dort poklaďte meruňkami a potřete želatinou připravenou podle návodu na obalu – jako tekutinu použijte šťávu z kompotu. Nechte zatuhnout a podávejte.