Jídlo
Gastronomické Vánoce podle Lukáše Hejlíka
Herec, autor projektu Listování, a především gurmán tělem i duší, který už několik let hledá v českém gastronomickém rybníčků skvělé restaurace, kavárny i hospody. Lukáš Hejlík je jednoduše řečeno "gastronaut", který na dobré jídlo nezanevře ani o Vánocích.
Advent se pro mnohé z nás nese ve znamení pečení a vyvařování. A protože víme, že inspirace není nikdy dost, zeptali jsme se Lukáše Hejlíka a jeho manželky Veroniky, jaké vánoční cukroví pečou, co podávají na štědrovečerní tabuli a jakou vánoční pochoutku mají spojenou s dětstvím.
Kolik druhů vánočního cukroví pečete?
Perníčky, linecký, rohlíčky a pracny. Nepřeháníme to, spoustu cukroví také dostávám od kamarádů z Gastrokroužku a také restaurací, zvlášť tenhle rok, kdy vymýšlí cokoliv nového. Už krásná a zaběhlá tradice je, že každý rok dostáváme krabici od přátel z Bedřichova, manželů Smutných, kteří tam mimo jiné provozují naprosto báječnou hospodu.
Jaký druh máte nejraději a proč?
Lukáš určitě vosí úly a Verunka pařížské rohlíčky.
Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?
No, u nás jí a preferuje každý něco jiného, ale bramborový salát tam bude asi vždycky.
Na jakou vánoční pochoutku jste se těšil jako malé dítě?
Popravdě, na všechno. U nás na Lounsku se dělali k štědrovečerní večeři vinné klobásy, takže jsem měl od každého - klobásu, řízek i kapra. A dost možná dvakrát.
Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?
S čerty nejsou žerty, křičí tady Verunka, já bych nevěděl, jak odpovědět, tak souhlasím.
Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška?
Spoustu mých kamarádů z Gastrokroužku vydalo knížku, Neplešáci, Mamachef, Karolína Four a Máma peče doma. Ale pod stromek si přeju Velkou knedlíkovou kuchařku, ta by podle mě neměla chybět nikde, kde se miluje česká kuchyně. Moje meta bude perníkový knedlík ke zvěřině.