Lekce lehkosti od Báry Karpíškové
Bára Karpíšková napsala krásnou kuchařku Bjukitchen, má i stejnojmenný blog, který zásobuje recepty, které jsou chutné, svěží a lehké, prostě takové, aby po jídle měla energii. Pozvala nás k sobě na brunch, abychom se z její lehkosti vaření a žití taky něco naučili.
„Hlavně se nezouvej,“ přivítala mě Bára ve dveřích a běžela do kuchyně, já jí hned v závěsu. Kuchyň, která zabírá celou stěnu, a veliký mramorový stůl jsou domintantou místnosti. Hned je vám jasné, že v téhle rodině je jídlo a vaření velké téma. Bára má ráda vegetariánská jídla, a to, že to jde i bez masa můžete mít skvělé plnohodnotné jídlo učí i svého manžela Tomáše a jeho dva syny.
Tentokrát ale u sporáku nestojí Bára, ale Jan Všetečka, šéfkuchař z Ambiente, a zrovna se sklání nad rybou. „To je makrela, je perfektní! Chci vám ukázat, že i takové ryby, o kterých se často přemýšlí jako o podřadných, můžou být delikatesou,“ říká kuchař, vezme nůžky, odstřihne ploutve a pak nožem lehce vytvoří pár filetů.
Bára na páteční dopoledne pozvala partu kamarádek, které rády jedí, a netradiční brunch spojila s malou školou vaření. Koukaly jsme kuchaři pod ruce, kladly Všetečkovi všetečné otázky („Tohle není rukola?“ – „Ne, to je šťovík.“), prostíraly stoly a hlavně jedly. Bylo to úžasné, a když jsem odcházela, rozhodla jsem se, že si trochu toho životního stylu podle Báry Karpíškové zkusím přenést do vlastního života. Jestli je totiž Bára na něco expert, tak na to, jak si užívat i obyčejné denní okamžiky neobyčejně.
2. Nahrajte si svůj mix oblíbené nevtíravé hudby.
3. Překvapte hosty nějakým netradičním nealkoholickým nápojem. Vodu ochuťte různým ovocem, jedlými květy, bylinkami.
4. Pomáhá tomu otevřená kuchyň – hrnky a skleničky nechte v otevřených polících, aby se hosté mohli sami obsluhovat.
5. Zapojte návštěvu do jednoduché přípravy pokrmů. Já jsem na náštěvě čistila houby a vyndávala hrášek z lusků.