Křupavé Volcano Roll: návod na domácí sushi
Sushi je láska. Drahá láska, proto si ho zkuste připravit doma třeba jako Samantha Jones ze Sexu ve městě. Jen ho po své drahé polovičce neházejte, když bude mít zpoždění a v klidu si ho spolu snězte. Je přece víkend. Ten nejlepší čas pro sklenici dobrého vína, film a voňavé japonské rolky.
A nevadí, že nejste typ ženy, která tráví v kuchyni veškerý svůj volný čas přípravou pokrmu pro svoji drahou polovičku.
Tato voňavá specialita podle Café Buddha je výzva!
Na 8 ks Volcano Roll budeme potřebovat:
Nori řasa – půlená 1 ks
Sushi rýže 120 g
Voda 1:1
Na ochucení rýže potřebujeme rýžový ocet, cukr a sůl dle chuti, poměr 1:4
Avokádo zralé
Čerstvý tuňák
Čerstvý losos
Okurka na tenké plátky bez jadřince
Tobiko – kaviár z létajících ryb
Teryiaki omáčka
Wasabi, nakládaný zázvor, sojová omáčka Kikkoman dle chuti
Rýže:
1. Sushi rýži poznáte podle toho, že je kulatá a krátkozrnná. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou. Před vařením rýži vícekrát propláchneme vodou, dokonce i 10x, a necháme okapat v cedníku cca 10 minut.
2. Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množstvím vody, poměr 1:1. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda 12 – 15 minut. Potom necháme cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky. V průběhu vaření nesmíme odklopit pokličku.
3. Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli, poté rýži dobře promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži ochladíme vějířem. Rýže nesmí být rozvařená ani tvrdá, má lepivou konzistenci.
Náplň:
Avokádo, okurka, čerstvý tuňák, čerstvý losos, teryiaki, kaviár
Příprava rolky:
Připravíme si hustou směs vody a tempura mouky, kterou můžeme lehce osolit nebo okořenit. Vezmeme si sushi rohož, kterou zabalíme do fólie, poté si ji vytřeme do sucha křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřeme rýži, vrstva má být tak 3-4 mm silná a s 3 mm přesahem nad řasu. Řasu obrátíme rýží dolů. Do středu rolky vložíme avokádo, okurku, tuňáka a lososa. Vše zabalíme do úhledné rolky, kterou dobře utáhneme. Obalíme rolku v hladké mouce a poté ji obalíme v tempura směsi. Rolku následně opatrně vložíme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Rolku nakrájíme na osm kusů, pokapeme teryiaki omáčkou a lehce zasypeme kaviárem tobiko. Servírujeme s wasabi a zázvorem.
Autorka textu: Dominika Bártová