Konopné, chia a lněné semínka: Proč jsou pro náš organismus tak prospěšná?
Používáte semínka? Přečtěte si, které vám nejvíce prospějou.
Semínka jsou pro náš organismus velice přínosná. Nejoblíbenější jsou zrovna teď konopná, lněná a chia. Proč jsou prospěšná a co s nimi?
Proč konopné semínko?
Konopné produkty zažívají velký boom na poli zdravého stravování, potažmo zdravého životního stylu. Konopí je bylinou, která má všestranné využití a není divu, že se k ní vracíme. Konopné semínko a výrobky z něj patří jednoznačně mezi jedny z nejdůležitějších přírodních potravinových doplňků pro lidský organizmus. Pouhá hrstka těchto semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku živin.
Semínko patří mezi nedokonalejší rostliny z hlediska výživy. Silně podporuje imunitní systém a může být pomocí pro lidi trpící kardiovaskulárními nemocemi, nebo kterí mají problémy s kůží. Reguluje cholesterol, omlazuje pleť a vlasy, brání vysoušení pokožky a dodává velké množství energie. Podporuje růst svalové hmoty a je výbornou prevencí před onemocněním astmatem, artritidou nebo vředy.
Konopné semínko obsahuje 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních, je nejdokonalejší náhradou masa, protože obsahuje zcela kompletní bílkovinu.
Konopné semínko se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, prospěšných rostlinných sterolů a dalších důležitých látek pro lidský organismus. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu. Pomáhá odbourávat kyselinu máselnou zodpovědnou za bolest svalů. Konopí dokáže díky obsahu EMK účinně odvrátit následky vysokých hladin cholesterolu v krvi a je dokázáno, že snižuje riziko srdečního infarktu.
Jak nejlépe semínka využít
K dostání jsou semínka neloupání či loupaná. V surové podobě, neloupaná semínka, je nejvhodnější nechat naklíčit. Tím získají na jemnosti i chuti. Druhou možností je pražení. Trošku silnější slupka touto přípravou změkne.
Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná málokterá pochoutka. Dají se přidávat takřka do všeho či jíst samotná jako oříšky. Je možné je jednoduše nasypat na namazaný chléb či do müsli. Rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko (s ovocem pak osvěžující koktejl), oblíbená kombinace je ovocný salát zasypaný loupaným semínkem a zakápnutý citronem.
Jako „zdravou“ alternativu chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny.
Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopných dvojnásob. „Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřívány na více než 45 stupňů Celsia. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným,“ upozorňuje Jiří Stabla, odborník na konopí z Carun Pharmacy.
Chia a lněná semínka
Chia semínka obsahují kromě spousty vlákniny také kyselinu alfa-linolenovou. „Tyto látky mohou napomoci k udržování čistých tepen a k regulaci krevního tlaku. Umí také snížit hladinu LDL („zlého“) cholesterolu a zvýšit hladinu HDL („hodného“) cholesterolu. Chia semínka si můžete nasypat třeba do jogurtu, ovesné kaše, pudinku nebo do proteinového drinku,“ radí výživová poradkyně Naturhouse, Věra Burešová.
Lněná semínka jsou rovněž zázračnou zbraní v boji za čisté cévy. Obsahují spoustu prospěšných látek jako je kyselina alfa-linolenová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Tyto látky dohromady působí podle Věry Burešové synergickým účinkem zejména při snižování krevního tlaku, pomáhají udržet zdravé tepny a zlepšit celkové zdraví srdce. Porci lněných semínek si přidejte například do svého oblíbeného smoothie.