Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Když jsou dárky dávno rozbalené

Vaření má až na druhém místě, výsledky většinou na jedničku. Tereza Willoughby z vás udělá hvězdu kuchyně, přestože vaše ambice u sporáku nekončí.

Ivona Šouralová | 9. 12. 2016
Foto: Robert Tichý
 
Lednová čísla magazínů vycházejí ještě před Vánocemi, a tak se v nich povinně vystřelují rachejtle a čechrají účesy. Oslava ale končí už polknutím novoročního acylpyrinu. Ve svátečním deliriu proto oceňuji jídla, kterým večer sluší koktejlky, a druhý den je snadno převleču do domácích tepláků. Právě na přelomu roku tak začala moje láska k masovým koulím. Jsou univerzální, přidáte je kamkoli. Mám irského manžela, a tak vím, že slavení po irsku má rozměry velkého tácu s masovými koulemi a lepkavými párečky, který koluje po hospodě. Všední i slavnostní večírek s Irem obnáší trochu politiky, trochu pasivního sportu, hodně masa a ještě víc alkoholu. Irové ale nepijí víc než Češi, jen pijí rychleji. Z divokých kombinací lihovin a vína jsem vám vybrala ty, které zároveň neodbourají vaši důstojnost. Ira ovšem malá nehoda nezaskočí, lakonicky ji setře hadrem. 
 
Když se stane nehoda
Na situace různého druhu jsem už připravená díky vrozenému pragmatismu. Stalo se mi, že u stolu čekali strávníci s dezertními vidličkami v rukách a roláda se mi rozpadla na nerolovatelné součástky. Pohled na skleničky, ze kterých jsem předchozí večer popíjela martini (ano, dávám si ho do větších pohárků, než je obvyklé), rychle rozhodl. „Výborně, máme trifle,“ zanořil se o deset minut později Ian do výsledku. Každý průšvih má prokazatelně svoje jméno, které mu ztracenou eleganci vrátí. Ve skle naskládané vrstvičky různobarevných dobrot dělám od té doby ještě radši než dezerty v kuse. A když jsem si pekla svatební dort, měla jsem v záloze kýbl. Nebylo by cool rozdávat z něj porce velkou naběračkou? Ať vás leden taky ničím nepřekvapí!
 
Tereza Willoughby (30)
Novinářka s kolísavou snahou o optimismus. Žije v Praze, pracuje pro zpravodajství České televize a občas taky pro Lidové noviny a další. Za nejhorší považuje srážky s aktivním blbcem. Odpočívá od nich při krájení, vaření a pečení. Ráda dělá složité věci jednoduše, protože jich pak stihne víc. Vystudovala překladatelství, mediální studia a literární komparatistiku. Teď píše dizertaci. Vzala si Ira a spolu se přestěhovali k Žižkovské věži.
 
Celý článek si přečtete v lednové Marianne.

 

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
Kvíz pro milovníky sladkého: Poznáte dezert podle obrázku? Otestujte se

Kvíz pro milovníky sladkého: Poznáte dezert podle obrázku? Otestujte se

Byt
Chytré bydlení: Jak se kuchyně, obývák a ložnice vejdou do jednoho pokoje? Tento minibyt to zvládá s přehledem

Chytré bydlení: Jak se kuchyně, obývák a ložnice vejdou do jednoho pokoje? Tento minibyt to zvládá s přehledem

Dům
Dům u Karlštejna musel odpovídat místním předpisům: Lidová mluva zvenčí, uvnitř nečekané moderní řešení

Dům u Karlštejna musel odpovídat místním předpisům: Lidová mluva zvenčí, uvnitř nečekané moderní řešení

Lidé a místa
Majitelé bio farmy v Beskydech chtěli svůj domov ukázat lidem a tak pro ně postavili dvě chalupy ve venkovském stylu

Majitelé bio farmy v Beskydech chtěli svůj domov ukázat lidem a tak pro ně postavili dvě chalupy ve venkovském stylu

×
  • Marianne
  • 1 099 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit