Jídlo
Kam na zmrzku? Vyberte si z nejlepších zmrzlináren u nás i na Slovensku
Milujete zmrzlinu, ale ne ledajakou? Vybrali jsme pro vás ta nejlepší místa v republice, kam stojí za to se vydat při vašem prázdninovém putování. A aby toho nebylo málo, přidali jsme i pár tipů ze Slovenska, pokud jste třeba právě teď na dovolené u sousedů. Lžičky do ruky, připravit, pozor, teď!
Foto: Angelato
1. Angelato (Praha 1)
Známou zmrzlinárnu v centru metropole na obou březích Vltavy jsme prostě nemohli vynechat. I když v Praze působí už devět let, stále patří mezi nejlepší zmrzlinárny v republice. Čím to, že si zachovává takovou přízeň nejen Pražanů? V Angelatu totiž používají pouze kvalitní a sezónní suroviny a zakladatelé této zmrzlinárny neustále srší neotřelými nápady. V Angelatu tak můžete kromě klasických příchutí ochutnat zmrzlinu dýňovou, rýžovou a každý měsíc také jednu speciální, sezónní „chuť měsíce“.
2. Gio Caffè (Nitra)
Pokud budete někdy cestovat v okolí Nitry, zastavte se v Gio Caffè na zmrzlinu, která v sobě kombinuje filozofii italských mistrů se surovinami od lokálních pěstitelů. Kromě klasického gelata, ať už smetanového nebo ve formě sorbetu, má Gio Caffè v nabídce také domácí nanuky, které se těm z obchodu prostě nevyrovnají.
3. Koun (Bratislava)
Až se budete procházet uličkami Bratislavy, určitě nesmíte minout tu, ve které se skrývá zmrzlinárna Koun. Gelata z Kounu se totiž právoplatně řadí na první místo bratislavských zmrzlin a po jejich ochutnání pochopíte proč. Koun nabízí nepřeberné množství příchutí od bílé čokolády s piniovými ořechy přes růži až po matcha, takže se můžete v klidu usadit a celý den degustovat.
4. Zmrzlina 2AD (Kačice) & Zmrzlinář (Praha 2)
Zmrzlina s příběhem – tak by se dala nazvat zmrzlina, kterou vyrábí Darek Hrivňák. Historie rodinného projektu výroby zmrzliny sahá až do šedesátých let a od roku 2008, kdy začal zmrzlinu vyrábět „ve velkém“, vzniklo více než sto příchutí. Ochutnat je můžete v Kačicích a nově i v Praze. V nabídce vždy s jistotou naleznete čtyři největší oblíbence – čokoládu, vanilku, jahodu a pistácii, dalších dvanáct druhů se vždy rychle obměňuje, a proto je návštěva těchto podniků vždy takovým malým a příjemným překvapením.
5. Crème de la Crème (Praha 1)
Další zmrzlinovou zastávkou v Praze by bezesporu měl být Crème de la Crème. Zmrzlina zmrzlin, jak by se dal název zmrzlinárny přeložit, mluví za vše. Výrobci se několik let učili vyrábět gelata od nejlepších italských mistrů a jak sami tvrdí, tato zmrzlina „zaručeně uchvátí vaše smysly“. A není se čemu divit, v Crème de la Crème totiž můžete ochutnat například Jahodu s thajskou bazalkou či Hořkou čokoládu s karamelem a mořskou solí. V nabídce najdete kromě sorbetů také neovocné vegan zmrzliny.
6. Monalisa (Piešťany)
Kus Itálie v Piešťanech – to vás napadne, až ochutnáte jejich bezlepkovou a „bezéčkovou“ zmrzlinu z podniku Monalisa, která vyniká díky kvalitnímu mléku, smetaně, čokoládě, ořechům, ovoci a velké dávce lásky k tradici italské gelaterie. Kromě klasické zmrzliny si přijdou na své i vegani a milovníci mraženého jogurtu a domácích nanuků.
7. TIP pro zmrzlinové dobrodruhy: Zmrzlinárna (Stráž pod Ralskem)
Rády objevujete netradiční chutě, které jinde nenajdete? Potom si udělejte výlet do Stráže pod Ralskem, kde si přijdete na své. V místní zmrzlinárně totiž připravují přes 300 druhů zmrzliny těch nejneobvyklejších příchutí. A že je z čeho vybírat – každý den se prodává totiž 140 nejrůznějších druhů, na které se stojí dlouhé fronty. Když si ale chvíli počkáte, můžete si pochutnat třeba na studené kremžské hořčici, balkánském sýru, koprové, čabajkové, pivní či mateřídouškové zmrzlině.
Kam na zmrzku? Vyberte si z nejlepších zmrzlináren u nás i na Slovensku