Jarní chřestění
Už se to blíží! Co? Sezona chřestu! Chřest je perfektní jen tak uvařený v páře doplněný o máslovou omáčku, vynikající je klasická chřestová polévka, ale zkuste protentokrát opustit zažité recepty a vyzkoušejte třeba chřestový chléb.
Chřestový salát s chorizem, červenou řepou a kozím sýrem
Potřebujete:
200 g divokého chřestu
15 ml olivového oleje
100 g chorizo klobásy
1 červenou řepu
1 malý pórek
1 mrkev
9 cherry rajčátek
30 g nakrájených listů čerstvé bazalky
1 lžíce másla
sůl, pepř
Na ozdobu:
150 g kozího sýra
10 g petrželových listů
Na zálivku:
30 ml bílého vinného octa
30 ml olivového oleje
5 ml dijonské hořčice
15 ml medu
sůl a pepř
Postup:
1. Chřest omyjeme a necháme okapat. Na pánev s olivovým olejem dáme orestovat chorizo, přidáme mrkev nakrájenou na nudličky, řepu a pórek nakrájené na tenké plátky a lehce orestujeme. Na závěr přidáme bazalku.
2. Na druhé pánvi lehce orestujeme na másle divoký chřest. A přidáme rajčátka, jen na zabarvení.
3. Připravíme salátovou zálivku - promícháme dohromady všechny přísady.
4. Na talíř naservírujeme porci salátu, ozdobíme kozím sýrem, lístky bylinek a lehce polijeme zálivkou.
Chřestový chléb
Potřebujete:
100 ml olivového oleje
250 g chřestu, očištěného a nasekaného
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce lístků tymiánu
3 velká vejce
100 ml mléka
100 g sušených rajčat, nahrubo nasekaných
100 g nastrouhaného sýra gruyere
Postup:
1. Do mísy dáme chřest, rajčata a sýr, vejce prošleháme a vmícháme do směsi, vlijeme olej, mléko a nakonec přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a umícháme těsto. Dobře propracujeme vařečkou.
2. Propracované těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy.
3. Pečeme asi 45 - 50 minut v troubě předehřáté na 175 stupňů.