Jídlo
JAKO OD BABIČKY: Tvarohové knedlíky s karamelizovanými jablky a drobenkou
Tvarohové knedlíky možná děláte s jahodami. Co takhle vyzkoušet podzimní verzi oblíbeného šéfkuchaře Radka Davida z pražské restaurace Babiččina zahrada?
Na 15 knedlíků
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření a pečení: 20 minut
Tvarohové knedlíky:
50 g změklého másla
250 g měkkého tvarohu
230 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
citronová kůra
½ lžičky prášku do pečiva
K podávání: 80 g rozpuštěného másla
100 g tvrdého tvarohu, nastrouhaného
Karamelizovaná jablka:
150 g cukru krupice
400 g jablek, oloupaných a nakrájených na kostky
100 g vody
1 g mleté skořice
Drobenka:
25 g másla
20 g cukru
40 g mouky
špetka soli
1. Připravte karamelizovaná jablka. Dejte cukr do pánve, nechte ho na mírném plameni zkaramelizovat. Až začne zlátnout a vonět, přidejte jablka. Podlijte vodou a pomalu vařte, až jablka změknou. Přidejte mletou skořici.
2. Máslo, tvaroh, mouku, vejce, sůl, citronovou kůru a pečicí prášek smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto. Rozválejte ho, vykrajujte kolečka, do jejichž středu dejte hromádku karamelizovaných jablek. Okraje koleček přimáčkněte k sobě a vytvarujte kuličku.
3. Připravte drobenku. Ingredience promíchejte, dejte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte dozlatova asi 15 minut při 180 °C. Je-li to potřeba, drobenku ještě rozdrťte.
4. Knedlíky vařte 5 minut ve vroucí vodě. Hotové je polijte rozpuštěným máslem, obalte v drobence a posypte tvarohem na strouhání.
TIP: Měkký tvaroh je dobré před zamícháním protřít přes síto – v těstě nebudou hrudky.
Archiv Marianne