Inspirujte se životním stylem Japonek!
Japonci mají nejnižší míru obezity a nejvyšší dlouhověkost na světě. Jak je to možné? Vše spočívá v japonské kuchyni – jejich stravovací návyky si ale může osvojit kdokoli.
Japonská domácí kuchyně není tak složitá, jak se na první pohled zdá. I když v Japonsku mají rádi suši, v domácích podmínkách si ho zase tak často nepřipravují. V kuchyni se řídí jednoduchými pravidly.
Co nejvíc čerstvého
I když je pohodlné sehnat všechny suroviny pod jednou střechou obřího supermarketu, mnohem lepší je, když jednotlivé potraviny koupíte u menších a místních prodejců. Pokud máte nedaleko bydliště rybárnu s nabídkou čerstvých ryb, je rozhodně lepší než lovit hluboko zmrazeného lososa z mrazáku, stejně tak uděláte lépe, když si ve farmářské prodejně vyberete čerstvou zeleninu. A podle toho, co seženete, vymyslíte i recept. „Čerstvost je mantrou každé tokijské kuchyně. Ať jsou to ryby, ovoce, zelenina nebo bylinky, pokud je jejich sezona a jsou k dispozici čerstvé, pak jsou přesně tím, co Japonky nakupují,“ tvrdí Naomi Moryama, která o životním stylu Japonek napsala knihu.
Sladkosti jako jednohubky
Sladkostem se Japonci nevyhýbají, ale rozhodně se jimi nepřekrmují. Typická velikost koláčku či dortíku je na jedno sousto. Japonské sladké pečivo také není tak přemrštěně sladké, hraje spíš jinými chutěmi a kořením, třeba skořicí či kardamomem.
Silná šestka
Klasické domácí japonské jídlo se skládá z kousku grilované ryby, misky rýže, zlehka dušené zeleniny, porce polévky miso, plátků ovoce místo dezertu a šálku horkého zeleného čaje. Zkuste to (co nejčastěji) také tak!
Zachovat výživné látky
Japonci ctí jedno chytré přísloví: Nejlepší vaření je nejkratší vaření. V kuchyních (které kvůli nedostatku místa bývají velmi stísněné) tráví málo času, a tak se vyhýbají i zdlouhavým úpravám pokrmů. Raději vaří zlehka na páře, rychle grilují a restují či smaží v rozpáleném oleji. Výhodou je, že se tak v pokrmech zachová víc výživných látek.
Snídaně je grunt
A v Japonsku ji rozhodně nepodceňují. Obvykle snídají rýži, vejce se zeleninou, tofu s jarní cibulkou a nejčastěji polévku miso.
Tajné ingredience
Místo másla či živočišných tuků používají kanolový olej, který obsahuje velké množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Japonkám v kuchyni nesmí chybět daši, vývar z ryb a zeleniny, ve kterém dusí různé pokrmy nebo je základem pro polévky či omáčky, dává totiž charakteristickou chuť a vyšperkuje i obyčejná jídla.
Recept na daši:
plátek chaluhy kombu vel. 10 x 10 cm
4 a 1/2 šálku studené vody
4 šálky velkých rybích vloček bonito
Plátek kombu vložte do rendlíku (a nebojte se bílého povlaku, ten je žádoucí), přilijte vodu a přiveďte téměř k varu. Kombu vyndejte, aby tekutina nezhořkla. Do vody přidejte vločky bonito a přiveďte k varu. Když začne vývar vřít, sundejte jej z ohně a nechte vločky ve vývaru dvě minuty vyluhovat. Vývar přeceďte. Vydrží v lednici dva dny.
Další recepty i detailně popsanou japonskou domácí kuchyni najdete v knize od Naomi Moriyama Japonky nestárnou ani netloustnou (vydalo nakladatelství Bux).