Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem
Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku.
Doba přípravy: do jedné hodiny + odležení
Počet porcí: na cca 6 menších sklenic
Ingredience
-
1 kg hrušek
-
500 g třtinového cukru
-
2 svitky skořice
-
1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
-
1–2 hvězdičky badyánu
-
šťáva z 1 citronu
Příprava jídla
1 Hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a nechte v chladu přes noc odstát tak, aby pustily šťávu.
2 Hrušky rozmixujte, přidejte zázvor, skořici, badyán a citronovou šťávu a promíchejte. Směs vlijte do širokého hrnce se silným dnem a zvolna vařte, dokud nezhoustne; podle šířky dna to trvá okolo půl hodiny. Kápněte trochu džemu na talíř a dejte ho do lednice. Po pár minutách uvidíte konzistenci, kterou bude mít zavařenina po zchladnutí. Podle potřeby ještě chvilku povařte. Vyjměte skořici a badyán.
3 Hotovou zavařeninu rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; případně sterilujte.