Cheescake s jahodami a bazalkovým cukrem
Bazalka a jahody? Jdou k sobě přímo báječně! Vyzkoušejte tohle super spojení a dejte nám vědět, jak vám chutnalo.
Doba přípravy: 30 minut + chlazení
Pečení: 30 minut
Počet porcí: na 8-10 řezů
Budete potřebovat:
-
250–280 g sušenek (např. Lotus nebo BeBe Dobré ráno s oříšky)
-
150 g rozpuštěného másla
-
300 g čerstvého krémového sýra (my jsme použili lučinu v kostkách)
-
500 g tvarohu
-
2 kelímky zakysané smetany
-
2 biocitrony, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
-
4 žloutky
-
250 g krupicového cukru
NA JAHODY
-
500 g čerstvých jahod
-
100 g krystalového cukru
-
hrst lístků bazalky
Postup:
1 Sušenky rozdrrťte (ručně nebo v mixéru) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenky upěchujte na dno, případně i na boky formy. Dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte náplň.
2 Troubu předehrřejte na 180°C. Do mísy dejte sýr, tvaroh, jeden kelímek zakysané smetany, cukr a citronovou kůru i šťávu. Přidejte žloutky, prošlehejte a přelijte do formy na sušenkový korpus. Pečte asi 30 minut, cheesecake by se měl uprostřed ještě lehce chvět. Na závěr ho potřete zbývající zakysanou smetanou a nechte ještě 5 minut zapéct. Vyjměte cheesecake z trouby a nechte ho zchladnout, poté ho přesuňte do lednice a úplně vychlaďte.
3 Mezitím připravte bazalkový cukr. Cukr s lístky bazalky nasypte do mixéru a promixujte, aby se cukr zabarvil (suroviny také můžete společně podrtit v hmoždíři). Cukr přesypte do uzavíratelné nádoby a skladujte v suchu.
4 Před podáváním cheesecake ozdobte rozpůlenými jahodami a posypte bazalkovým cukrem. (Cukr sypejte na cheesecake vždy až těsně před podáváním, kdyby zůstal na dezertu déle, začal by vlhnout.)
Dnes s námi můžete soutěžit v naší letní soutěži na http://leto.marianne.cz o kabelku GOSHICO.