Banánová granola s ořechy
Úžasná granola, která provoní byt stejně jako čerstvě upečený banánový chleba. Je nabitá zdravými tuky z ořechů, semínek a kokosového oleje. A navíc úplně bez lepku.
Granolu naprosto zbožňuji, ale zároveň ji nesnáším kupovat v obchodech. Proč? Protože většina je plná cukru (vážně, mrkněte se někdy na etiketu), obyčejná a nudná a zatím se mi nepodařilo najít takovou, která by byla i bez lepku, což je pro mě nutnost.
Recept je taky úžasný na spotřebování věcí, které vám ve spíži leží už nějakou dobu. Co třeba ty banány, které máte v míse na stole už týden? Krom toho, že je můžete zamrazit a později z nich udělat zmrzlinu, je můžete taky šikovně spotřebovat do této granoly. Taky tak můžete spotřebovat ty ořechy a semínka, kterých jste se už delší dobu nedotkli. S receptem klidně experimentujte, nemusíte se ho držet do poslední ingredience (jo, řekla jsem to!) a můžete tak využít jakékoliv ořechy/semínka, které máte rádi a kterých se potřebujete „zbavit“. Tomu říkám výhra! Seznam ingrediencí je opravdu krátký a jednoduchý: banány, ořechy/semínka, javorový sirup, kokosový olej. Všechno co přidáte navíc, je naprosto v pořádku. Máte chuť na rozinky? Sem s nimi.
INGREDIENCE
3 zralé banány
2 hrnky ovesných vloček, bez lepku
1 hrnek mandlí
1/2 hrnku pekanových ořechů
1/2 hrnku vlašských ořechů
1 hrnek slunečnicových semínek
1/3 hrnku lněného semínka
4 polévkové lžíce javorového sirupu
2 polévkové lžíce tahini nebo ořechového másla
1 čajová lžička kokosového oleje
2 čajové lžičky skořice
špetka soli
*1 hrnek znamená doslova hrníček, s obsahem 250ml.
POSTUP
1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. Do misky vložte a promíchejte všechny suché ingredienci (vločky, ořechy – můžete nasekat – a semínka).
3. Vidličkou rozmačkejte banány a přidejte 1 čajovou lžičku kokosového oleje, javorový sirup a tahini nebo ořechové máslo.
4. Zkombinujte všechny ingredience a pořádně promíchejte.
5. Rozprostřete rovnoměrně na pečící papír na plech.
6. Pečte a promíchejte každých 10 minut, celková pečící doba je okolo 30 minut nebo když je granola dozlatova.
7. Nechte vychladnout a skladujte ve skleněné nádobě při pokojové teplotě, vydrží několik týdnů.
Dobrou chuť!
Autorka sdílí recepty, píše o józe a zdravé stravě na svém blogu www.karindimitrovova.com