3 zdravé a rychlé recepty na snídaně, když ráno nestíháte
Snídaně je základ dne. Neměli bychom ji vynechávat ani v případě, že ráno nevíme, kam dřív skočit a zkrátka se nestíháme najíst. Snídaně podle následujících receptů si můžete připravit večer nebo i několik dní dopředu. Ráno se tak nemusíte zdržovat jejich přípravou. Případně mohou posloužit i jako zdravá svačinka do práce, která se vždycky hodí.
Banánovo kokosová granola
Není nic lepšího než domácí granola. V té kupované je často spousta nekvalitních surovin a hlavně přehršel cukru. Máme recept, kde není ani gram cukru, přesto je granola tak chutná, že jí budete chtít snídat každý den. Místo cukru je totiž oslazená banánem.
Ingredience
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek neslazených kokosových plátků/lupínků
½ hrnku dýňových semínek
½ hrnku skořice
špetka mořské soli
1 zralý banán
2 lžičky kokosového oleje (roztaveného)
Předehřejte si troubu na 160°C
Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, kokosové lupínky, dýňová semínka, skořici a sůl.
Přidejte rozmačkaný banán a roztavený kokosový olej. Pomocí lžíce promíchejte, aby se vše spojilo dohromady.
Na plech dejte pečící papír a na něj rovnoměrně rozetřete připravenou směs. Mírně ji udusejte a dejte plech do trouby.
Pečte 30 minut, přičemž po 15 minutách směs promíchejte, aby se nepřipálila a opekla ze všech stran. Ve chvíli, kdy granola získá zlatavou barvu, je čas ji vyndat.
Je důležité nechat ji pořádně vychladnout, uskladnit v uzavíratelné nádobě a sníst do 14 dnů.
Skořicové sušenky bez cukru
Znáte to, ráno pospícháte do práce a nemáte čas na pořádnou snídani. Připravte si na začátku týdne tyto zdravé sušenky, které několik dní vydrží a vy si je tak ráno můžete v rychlosti sbalit s sebou do práce.
Ingredience
2 hrnky mandlové mouky
110 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mleté skořice
1 lžička stévie či jiného sladidla dle chuti
Předehřejte troubu na 160°C. Plech vyložte pečícím papírem.
Všechny ingredience smíchejte v míse do hladkého těsta. Z těsta tvarujte kuličky a skládejte na plech. Z této várky jich bude přibližně 15 větších.
Vložte plech s kuličkami do trouby a nechte 5 minut péct.
Poté plech vyndejte a do každé kuličky vtiskněte vidličkou vzorek. Vraťte sušenky do trouby a nechte dopéci dalších 18 až 20 minut.
Nechte aspoň 5 minut chladnout a poté podávejte, popřípadě uschovejte na později.
Jablečná ovesná kaše
Tento recept je specifický tím, že se ovesné vločky s chia semínky nechají namočené v mandlovém mléku přes noc. Díky tomu má pak kaše hustou a krémovou konzistenci. Pokud ji uděláte do uzavíratelných skleniček, můžete si jí vzít s sebou jako svačinu.
Ingredience
1 a půl hrnku ovesných vloček
1 a půl hrnku neslazeného mandlového mléka
2 lžičky chia semínek
1 lžička medu nebo javorového sirupu
1 lžička skořice
½ lžičky vanilkového extraktu
½ hrnku vody
1 jablko (bez jader, nakrájené na kostičky)
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
V míse smíchejte ovesné vločky, mandlové mléko, chia semínka, skořici, vanilkový extrakt a vodu. Směs dostatečně promíchejte a vložte na noc do lednice.
Druhý den si připravte skleničky, ve kterých kaši budete servírovat. Šikovné jsou na příklad ty od jogurtu. Na dno každé skleničky dejte vrchovatou lžíci směsi s ovesnými vločkami. Na tuto vrstvu položte kostičky jablka a posypte ořechy. Tyto kroky opakujte dokud není sklenice plná.
Skladujte v lednici max. 4 dny.