Velikonoční pečení: Připravte si nadýchaného beránka
Co by to bylo za Velikonoce, kdyby vašemu stolu nekraloval beránek?
Všichni se asi shodneme na tom, že beránek je jedním ze symbolů Velikonoc. Už ve středověku byl považován za obřadní pokrm a symbolizoval Božího beránka, který byl obětován na kříži. Dnes je ve své sladké formě přítomen snad v každé druhé rodině a radost dělá nejen velkým, ale i malým strávníkům.
Pokud jste dnes propadli velikonočnímu úklidu, nebo jenom nemáte čas na dlouhé pečení, pak si připravte jednoduchého šlehačkového beránka.
Co budete potřebovat?
4 vejce
230 g cukru
250 ml smetany ke šlehání
350 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
Jak na to?
Do velké mísy nalijte žloutky, které vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Přisypte polohrubou mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Do vzniklého těsta přilijte smetanu ke šlehání a opět důkladně prošlehejte.
Ve druhé misce vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, který poté spojte s těstem. Následně vymažte středně velkou formu na beránka máslem a vysypte hrubou moukou. Teď už stačí nalít těsto do formy a vložit do trouby předehřáté na 180°C. Beránka pečte zhruba 45 minut.
Nejkreativnější část přichází v momentě, kdy beránek vychladne a je připraven na svůj nový kabátek. Oči můžete vytvořit pomocí hřebíčku nebo lentilek, kolem krku si beránek zaslouží červenou mašličku a tělíčko můžete pocukrovat nebo polít tmavou čokoládou.
Přejeme vám dobrou chuť!
ČTĚTE TAKÉ: 23 neotřelých způsobů, jak nabarvit velikonoční vajíčka