Recept: Dhal s červenou čočkou a cizrnou
Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3-4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření: 0:15
Ingredience:
1 lžička římského kmínu
1 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo 2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule, nakrájená na kostičky
asi 2cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
1 lžíce mleté kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté sladké papriky
300g rajčatové passaty
350ml silného zeleninového vývaru
200g červené čočky
400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá (anebo uvařená sušená cizrna)
1 citron, najemno nastrouhaná kůra (nemusí být) a vymačkaná šťáva
sůl
nasekaný čerstvý koriandr podle chuti k podávání
chlebové placky (nejlépe indický naan) k podávání
ČTĚTE TAKÉ: Jak vařit ze zásob?
1 V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.
2 Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.