Venkov & styl
Mazanec a ti druzí I
Posbírali jsme ty nejlepší, generacemi prověřené recepty na základní velikonoční lahůdky, bez nichž se teď už ani vy neobejdete!
Velikonoční mazanec a jidáše
PŘÍPRAVA 40 MINUT
KYNUTÍ 2,5 HODINY
PEČENÍ MAZANEC 45 MINUT, JIDÁŠE 15–20 MINUT
(viz foto 1)
Ingredience
- 1 balíček čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru + lžíce do kvásku
- 200–250 ml vlažného mléka
- 150 g rozpuštěného másla + lžíce na pomazání
- 500 g polohrubé mouky + trocha hladké mouky na poprášení těsta
- 2–3 žloutky
- 50 g spařených a opláchnutých rozinek namočených v 1 lžíci rumu
- špetka vanilky nebo vanilkový cukr
- 1/4 lžičky soli
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- špetka muškátového květu
- špetka mletého anýzu
- 50 g nadrobno nakrájených oloupaných mandlí
- 30 g vlašských ořechů
- rozšlehané vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Připravte kvásek – v misce rozmíchejte droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky ve vlažném mléce. Misku přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 20 minut.
- Část mouky si nechte na podsypávání, ostatní mouku smíchejte v zadělávací míse s cukrem, vanilkou, solí, citronovou kůrou a kořením.
- Do suché směsi vlijte vykynuté droždí, přidejte žloutky, rozinky, 2/3 mandlí, ořechy a rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte nejprve vařečkou a pak i rukama. Nakonec těsto poprašte hladkou moukou, mísu zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout i přes dvě hodiny. Pamatujte si, že na kynuté těsto se nesmí spěchat!
- Vykynuté těsto vyklopte z mísy na vál, vytvořte z něho dva bochánky a přesuňte na vymazaný plech, kde je ještě znovu nechte asi 20 minut kynout.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Jestli chcete dodržet tradici, vytvořte na povrchu bochánků nožem kříž. Pak je pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi.
- Plech s bochánky vložte do rozehřáté trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 150–160 °C a zvolna pečte.
- Před dopečením můžete povrch bochánku ochránit alobalem, aby se shora nepřipálil. Bochánky jsou upečené, když do těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou.
- Upečené bochánky potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
- Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.
Jidáše
Ze stejného těsta, jako je mazanec, můžete připravit jidáše. (viz úvodní foto)
- Rozdělte těsto na asi 22 kousků. Z každého vyválejte váleček, a ten na obou stranách stočte do malé spirály.
- Nechte asi 10 minut kynout na tukem vymazaném plechu.
- Povrch jidášů pomažte vajíčkem a dejte je péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečte asi 15–20 minut.
- Při podávání si každý může tradičně pomazat spodní stranu jidáše medem.
Králík se slaninou
PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 90 MINUT
(viz foto 2)
Ingredience
- 4 zadní králičí stehna
- 250 g plátků anglické slaniny
- 5 červených cibulí nakrájených na klínky
- 700 g menších brambor
- 3 lžíce rozemnutého sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
Postup
- Maso lehce osolte a posypte tymiánem. Pak každé stehno oviňte slaninou a převažte bílou režnou nití nebo kuchyňským provázkem.
- Neloupané brambory omyjte. Malé nechte celé, větší překrojte na polovinu nebo na silnější plátky a rozprostřete po dně pekáčku. Osolte. Na brambory položte králičí balíčky a kolem rozložte cibulové klínky. Všechno zakapejte olejem.
- Pečte asi hodinu, hodinu a půl pod pokličkou v troubě předehřáté na 180 °C. V polovině pečení maso obraťte, aby se slanina vypekla stejnoměrně.
- Na posledních deset minut zvyšte teplotu o 20 °C a dopečte bez pokličky, aby maso hezky zezlátlo.
Něco navíc
Ke králičí pečeni se dobře hodí zelené fazolky podušené na rozkrájeném plátku slaniny, osolené, opepřené a zjemněné lžící smetany. Skvělou přílohou je i listový špenát nebo stejně upravené čerstvé kopřivy.
Mazanec a ti druzí I