Čas rakytníku aneb Proč si dopřát tuto superpotravinu?
Má desetkrát více vitamínu C než pomeranč, pyšní se antioxydačními účinky a pozitivně ovlivňuje funkce kardiovaskulárního systému. Seznamte se s rakytníkem řešetlákovým, citroníkem severu, který si opět získává výrazné postavení v našich spížích a receptech.
První zmínky o rakytníku najdeme okolo roku 773 našeho letopočtu, a to v tibetském díle rGyud bzi (Čtyři knihy lékopisů) od Yu Tuo Yuan Dan Kong Bu. Už to napovídá, že rakytník rozhodně není žádnou novinkou, nýbrž staletími prověřený keř, na jehož plody se můžeme spolehnout i ve 21. století.
Zlaté bobule
Ostatně právě oranžové plody jsou gró rakytníku. Udává se, že pouhých deset bobulek rakytníku pokryje denní doporučenou dávku vitamínu C. Zároveň bobule obsahují vitamíny B komplexu a dále vitamíny D, E, A a K. Důležitou součástí rakytníku je také mastná kyselina omega 7, která je důležitým antioxidantem a příznivě podporuje funkci trávicího traktu. Rakytník také pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterolu, má protinádorové a protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje imunitu. V neposlední řadě se bobule pyšní přítomností alkaloidu hyppophein, který se přeměňuje na hormon serotonin. Ten hraje zásadní roli v boji proti depresím a úzkostem.
Pěstování rakytníku
Největší výhodou rakytníku je, že k životu nepotřebuje speciální podmínky. Keř proto naleznete nejen po celé Evropě, ale také v Rusku, na Ukrajině, v Číně i na severu Pákistánu. Pokud vám to rozloha zahrady dovolí, vysaďte si rakytník doma. Keř se vám následně odmění oranžovými plody, které můžete česat zhruba od konce srpna až do října. Připravte se pouze na to, že plody rakytníku nelze jednoduše očesat. V ideálním případě ostříhejte zhruba 30 % větviček keře, ze kterých následně plody lépe odtrhnete.
A co dál?
Máte rakytník sklizený? Pak přichází čas na jeho zpracování. Vyzkoušet můžete například příjemně natrpklý džem z rakytníku, který zachutná celé rodině. Mnoho lidí také nedá dopustit na rakytníkový sirup, díky kterému můžete každý den doplnit potřebnou dávku vitamínu C. Pokud patříte mezi milovníky dezertů, pak plody rakytníku použijte při přípravě podzimního koláče s jablky. Určitě také přijde vhod, když si bobule usušíte, a následně je budete přidávat do jogurtů, smoothie bowl nebo z nich budete připravovat rakytníkový čaj.
ČTĚTE TAKÉ: Přírodní bojovníci, kteří vás ochrání před virózou