Čokoládové srdce s malinami podle Nigelly Lawson
Pořád si nejste jisté, čím překvapit svou drahou polovičku na Valentýna? Zkuste to podle staré ověřené pravdy: láska prochází žaludkem.
Nakladatelství Ikar vydalo kuchařku Nigelly Lawson Život je hostina, v níž jsme objevili recept na úžasný malinový dort, který slavná kuchařka doporučuje právě jako valentýnské překvapení. „Mám už trapný pocit z toho, jak moc tento dort miluji a s jakou vášní ho dělám. Vypadá jako vystřižený z nějakého hollywoodského slaďáku, avšak pod líbivou skořápkou se neskrývá prázdná chuť: korpus z kakaového šlehaného těsta je nadýchaný, hebký, vláčný a sám o sobě lahodný a může se upéct předem. Dokončit dílo na poslední chvíli je jen trocha zábavné umělecké tvorby. Navíc, když jsem tento recept uveřejnila vloni, setkal se s ohromným úspěchem u široké veřejnosti,“ tvrdí Nigella.
Co budete potřebovat?
Těsto
- 150 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce vanilkového aromatu
- 3 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 175 g hladké mouky
- 3 lžíce vysoce jakostního kakaa
- 1 lžička jedlé sody
Náplň
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 g čerstvých malin
Čokoládová poleva ganache
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g tmavé čokolády (s minimálně 70% obsahem kakaového prášku)
- 1 lžíce zlatého sirupu
- 125 g čerstvých malin, na ozdobu
Jak na to?
Troubu necháme předehřát na 170 °C. Připravíme si dvě formy (23 cm) ve tvaru srdce, vymastíme je a na dno vložíme pečicí papír.
Mléko a máslo dáme do hrnku a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Hrnek odstavíme z plotny a do horké směsi vmícháme vanilkové aroma.
V misce smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou. Do velké mísy dáme vejce a cukr, které elektrickým šlehačem ušleháme do husté nadýchané bledě žluté pěny.
Za stálého šlehání přilijeme k pěně teplou tekutou směs a pokračujeme, až se obojí dokonale propojí. Potom dřevěnou měchačkou nebo gumovou stěrkou pomalu vmícháme do základu sypkou směs. Pracujeme metodou překládání odspodu navrch.
Hotové těsto rozdělíme do přichystané dvojice forem, které ihned vložíme do trouby. Korpusy pečeme kolem 20 minut. Formy vyjmeme na drátěnou mřížku a vyčkáme asi 10 minut, než korpusy mírně zchladnou a zatuhnou, neboť v prvních chvílích jsou velmi měkké a křehké a mohly by se rozlomit. Potom korpusy vyklopíme, posadíme na drátěnou mřížku a necháme úplně vychladnout. Nyní vypadají jako tenké placky, ale pomocí náplně a polevy vytvoří krásně vysoký dort.
Když korpusy upečeme den předem, po úplném vychladnutí zabalíme každý zvlášť nejprve do pečicího papíru, který zabrání přilepení kůrky, a pak do alobalu.
Na náplň ušleháme ze smetany tuhou šlehačku a přidáme maliny, které rozmačkáme vidličkou, avšak ne dohladka. Nádherně růžovo-bílým a vínově kropenatým krémem potřeme jeden korpus a náplň přiklopíme druhým korpusem.
Pokračujeme polevou. Do menšího hrnce dáme smetanu, čokoládu rozlámanou na kousky a sirup a na nízkém až středním žáru vše zahříváme, až se čokoláda rozpustí. Hrnec odstavíme z plotny a ručně metlou směs šleháme, dokud není hladká, hustá a lesklá. Polevu nalijeme na vrchní srdce a kovovou stěrkou rozetřeme ke krajům (neděláme si starosti s pramínky, které místy stečou po stěnách).
Srdce orámujeme čerstvými malinami, které sázíme asi centimetr od kraje.
Krásného Valentýna nebo jakýkoli jiný den v roce, kdy budete chtít udělat radost své drahé polovičce.