3. Zodpovědně na cestách
Neplýtvat jídlem v domácích podmínkách není složité, problém přichází v momentě, kdy se ocitneme mimo „naši základnu“. Možná jste sami zažili, že jste v restauraci vraceli půlku nesnědené porce, případně jste si s kolegyněmi dali zákusek, jehož torzo vám půl odpoledne okorávalo u monitoru počítače. Vyplatí se, a to doslova, když i mimo domov budete myslet na naši planetu. V tomto ohledu vám nejlepším parťákem budou krabičky s připraveným jídlem z domova, ve kterých se budou skrývat třeba „zbytky“ ze včerejší večeře.
Pokud nechcete nad přípravami domácích krabiček přemýšlet, ale zároveň netoužíte po donáškové službě z fast foodu, pak můžete vyzkoušet nabídku projektu Baví. Tento nový koncept staví na veganských pokrmech, které jsou připravovány vždy na přesný počet porcí podle objednávky, a tudíž zde nedochází k plýtvání surovinami. Navíc svůj pokrm dostanete do vratné misky, a tak ušetříte i přírodu. S myšlenkou vratných misek pracuje také projekt Rekrabička. V partnerských restauracích Rekrabičky si můžete jídlo objednat do zálohované a vratné krabičky, díky čemuž se vyhnete použití jednorázových plastových obalů.
Povinná četba
Pracovat chytře se surovinami, a především neplýtvat jídlem, je běh na dlouhou trať. Dobrou zprávou je, že existuje několik informačně zajímavých knížek, které vám při tomto běhu budou pevnou oporou. Pokud tedy chcete změnit nejen svůj přístup k jídlu a zbytkům, ale také k ekologii, rozhodně se v online knihkupectvích poohlédněte po těchto titulech.