Naštěstí přibývá lidí, ať už farmářů samotných, šéfkuchařů, či jednotlivců, kteří se snaží tento trend změnit a ukázat, jaká je skutečné cesta z pole či stáje až na náš stůl. Jedním z nich je Lukáš Nevyjel z restaurace Nota Bene v Praze. Jak sám říká, ve všem se vždy snaží dělat věci po svém, napřed a nehrát na průměr. Nedokáže si představit, že by vařil z obyčejných surovin a obelhával se tvrzením o nejlepším jídle. Pro svou restauraci se proto zkrátka snaží vždy sehnat jen to nejlepší. A přesah vidí i v hlavní podstatě potraviny, která obsahuje vše, co naše tělo přirozeně potřebuje. „Není to náhražka, nejde o pózu, je to respekt k přírodě, k životu i sobě samému. Jsme součástí přírody a měli bychom najít prolnutí, nejen její přechytračení,“ vysvětluje Lukáš Nevyjel důvody, proč se tak pečlivě zajímá o každou surovinu, kterou ve své restauraci používá a následně nabízí hostům. Díky tomu, že se o problematiku kvalitních potravin zajímá již řadu let, má v zásobě dodavatele z ověřených zdrojů takřka na vše, co pro svou restauraci potřebuje. Maso, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu a ryby. Pokud člověk chce, sežene údajně vše.
Podporovat kvalitní lokální dodavatele se snaží také na opačném konci republiky, v restauraci Vyhlídka ve Velkých Karlovicích v Beskydech. „Chtěli jsme hostům zprostředkovat krajové produkty, po kterých roste poptávka, ale také podpořit místní výrobce. Proto například pravidelně každý rok pořádáme soutěž o nejlepší valašský sýr, která nám pomáhá navazovat či udržovat vztahy s producenty,“ popisuje tamní podobu spolupráce s farmáři šéfkuchař Josef Tydlačka. Dodavatelům plně důvěřuje a je s nimi v častém kontaktu. Ví, jak hospodaří, i to, že jsou to zkušení odborníci na svých místech a své práci dokonale rozumějí. Malou komplikaci však Josef Tydlačka vidí v tom, že lokálních producentů je dnes sice celá řada, ale ne všichni podnikají v takovém rozsahu, aby mohli naplňovat potřebu pravidelných dodávek v určitých objemech. „Proto spolupracujeme jen s několika, nejintenzivněji s Biofarmou Horut z Rožnova pod Radhoštěm, která k nám dodává sýry, s farmou Rudimov dovážející jehněčí maso a regionálním řeznictvím H+H. Pravidelně také objednáváme šneky z české farmy.“