Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Z farmy na stůl: Jak vypadá cesta našeho jídla

Každá mince má dvě strany. A tak zatímco na jedné nám pokrok umožnil jíst jahody uprostřed zimy, na druhé straně jsme zapomněli, co všechno obnáší cesta od farmáře či pěstitele až na náš talíř.

Eva Kadavá | 22. 07. 2022

formulacemi z farmy na stůl či lokální suroviny se v poslední době roztrhl pytel. Jen málokteré restauraci chybějí v nabídce položky jako sezonní menu či přímo od farmáře. To, co je dnes u řady podniků pouhou módní vlnou, stejně jako před lety třeba molekulární kuchyně, však bylo v minulosti naprostou samozřejmostí. Každý řezník či pekař znal cestu suroviny od samého začátku. Věděl, kolik práce a úsilí se skrývá za jejím zrodem. Každý farmář či zemědělec měl své jméno, byl na ně hrdý a v sortimentu, který dodával na trh, vynikal nad ostatními. U jednoho to byla kvalita brambor, u jiného sladká jablka, další dodával chutné vepřové. Nástup velkých obchodů ale s touto tradicí nenávratně zamával. U zeleniny a ovoce zjistíme nanejvýš zemi původu, unifikované balíčky masa zase budí dojem, že přesně takto vyjíždí z výrobní linky a nikdy vlastně nešlo o živého tvora. Zeptejte se malých školáků, jak se která plodina vlastně pěstuje nebo v jakých podmínkách vyrůstá kuřecí…

Mohlo by se vám líbit

Emoce na talíři aneb Proč máme sklony k emočnímu jedení

Někdo se jím odměňuje, další zahání stres. S jídlem je spojená celá škála emocí a základ pro to, jaký k němu budeme mít vztah, si budujeme od dětství. Patříte k těm, kteří v noci okupují lednici, nebo je pro vás jídlo spíš něco jako vzduch?
marianne.cz

Naštěstí přibývá lidí, ať už farmářů samotných, šéfkuchařů, či jednotlivců, kteří se snaží tento trend změnit a ukázat, jaká je skutečné cesta z pole či stáje až na náš stůl. Jedním z nich je Lukáš Nevyjel z restaurace Nota Bene v Praze. Jak sám říká, ve všem se vždy snaží dělat věci po svém, napřed a nehrát na průměr. Nedokáže si představit, že by vařil z obyčejných surovin a obelhával se tvrzením o nejlepším jídle. Pro svou restauraci se proto zkrátka snaží vždy sehnat jen to nejlepší. A přesah vidí i v hlavní podstatě potraviny, která obsahuje vše, co naše tělo přirozeně potřebuje. „Není to náhražka, nejde o pózu, je to respekt k přírodě, k životu i sobě samému. Jsme součástí přírody a měli bychom najít prolnutí, nejen její přechytračení,“ vysvětluje Lukáš Nevyjel důvody, proč se tak pečlivě zajímá o každou surovinu, kterou ve své restauraci používá a následně nabízí hostům. Díky tomu, že se o problematiku kvalitních potravin zajímá již řadu let, má v zásobě dodavatele z ověřených zdrojů takřka na vše, co pro svou restauraci potřebuje. Maso, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu a ryby. Pokud člověk chce, sežene údajně vše.

Podporovat kvalitní lokální dodavatele se snaží také na opačném konci republiky, v restauraci Vyhlídka ve Velkých Karlovicích v Beskydech. „Chtěli jsme hostům zprostředkovat krajové produkty, po kterých roste poptávka, ale také podpořit místní výrobce. Proto například pravidelně každý rok pořádáme soutěž o nejlepší valašský sýr, která nám pomáhá navazovat či udržovat vztahy s producenty,“ popisuje tamní podobu spolupráce s farmáři šéfkuchař Josef Tydlačka. Dodavatelům plně důvěřuje a je s nimi v častém kontaktu. Ví, jak hospodaří, i to, že jsou to zkušení odborníci na svých místech a své práci dokonale rozumějí. Malou komplikaci však Josef Tydlačka vidí v tom, že lokálních producentů je dnes sice celá řada, ale ne všichni podnikají v takovém rozsahu, aby mohli naplňovat potřebu pravidelných dodávek v určitých objemech. „Proto spolupracujeme jen s několika, nejintenzivněji s Biofarmou Horut z Rožnova pod Radhoštěm, která k nám dodává sýry, s farmou Rudimov dovážející jehněčí maso a regionálním řeznictvím H+H. Pravidelně také objednáváme šneky z české farmy.“

Info ikona
Kráva

Kuře v plastové krabičce

Cesta z farmy na stůl by však neměla být vyšlapána pouze pro restaurace a obchodníky. Zajímat bychom se o ni měli my všichni. Pravda, vyžaduje více času a odhodlání než je jen několik kliknutí na klávesnici počítače. Začít můžeme třeba tím, že s rodinou vyrazíme na některou z farem, kde děti zjistí, co všechno tamní život obnáší. Po předchozí domluvě vám vyjde většina zemědělců vstříc a s hrdostí vás provedou celým provozem. „Určitě by to zbouralo klišé, že například bio je jen reklamní trik. V případě dětí je to ukázkový příklad. Učí se ve školách o přírodním koloběhu, není lepší ho vidět v reálu a vnímat ho? Děti samy si pak můžou vytvořit obraz o náročnosti hospodářství a celého životního příběhu. Pochopí, jak moc se liší život zvířete ve velkochovu a na malé farmě. V uvozovkách mají normální, svobodný a klidný život. Je dobré si uvědomit, že se bavíme o zvířatech domácích, nikdy nežila v divoké přírodě. Jejich strava je také přirozená. Chovatel k nim má osobní vztah. Rád používám metaforu, že je to stejný rozdíl jako mezi nábytkem z řetězce a uměleckým truhlářem. Je to v podstatě úplně jiná disciplína,“ vypočítává některé z důvodů, proč se zajímat o zdroj jídla, šéfkuchař Lukáš Nevyjel.

K názoru, že bychom měli lokálnost zařadit do běžného života, se připojuje také Josef Tydlačka. Podle něj je ideální cestou nakupovat na místních tržištích a nešetřit za každou cenu. Podle něj je nelogické kupovat si levná rajčata v supermarketu, když je člověk může vypěstovat sám nebo koupit na trhu. A i když je cena důležitá položka, nikdy by neměla převážit nad kvalitou a etikou.

Zdroj: autorský článek

Mohlo by se vám líbit

Rozmach street foodu aneb Proč je jídlo z ulice gastronomickým zážitkem?

Zatímco v asijských státech jsou pouliční stánky s jídlem naprostou samozřejmostí, v českých končinách jim teprve přicházíme na chuť. Přitom je street food ideálním místem pro objevování nových chutí a pokrmů.
marianne.cz
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Móda v odstínech probouzející se přírody: Všechny způsoby, jak si na jaře 2025 obléct zelenou

Móda v odstínech probouzející se přírody: Všechny způsoby, jak si na jaře 2025 obléct zelenou

Životní styl
Chcete se letos vyhnout jarní únavě? Zkuste několik tipů, jak být šťastná na jaře 2025

Chcete se letos vyhnout jarní únavě? Zkuste několik tipů, jak být šťastná na jaře 2025

Životní styl
Quiet quitting ve vztahu: Nenápadné signály, že vás partner pomalu opouští

Quiet quitting ve vztahu: Nenápadné signály, že vás partner pomalu opouští

Životní styl
Máte pocit, že si s partnerem nemáte co říct? 8 témat, která vrátí hloubku vašim rozhovorům

Máte pocit, že si s partnerem nemáte co říct? 8 témat, která vrátí hloubku vašim rozhovorům

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit