Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Třetina všeho jídla se vyhodí. Jak zabránit plýtvání?

Info ikona
archuv

Plýtvání jídlem nepředstavuje jen finanční ztráty, ale neblaze se podepisuje i na stavu životního prostředí. V Evropské unii připadá ročně na hlavu 127 kilogramů vyhozených potravin. Existuje přitom několik jednoduchých strategií, díky kterým lze plýtvání potravinami výrazně snížit. Jedná s především o správné skladování.

Promotion | 19. 09. 2023

1. Maso a uzeniny

Syrové maso je velmi rizikové co se množení mikroorganismů týče. Může se tak snadno stát, že se zkazí a bude se muset vyhazovat. Tomu předejdeme především dodržením správných teplot při uskladnění. To by měly být minimálně 4 °C. U mletého masa a ryb by teplota neměla překročit 2 °C. Ideální je maso umístit na nejchladnější místo v lednici a zabalit ho tak, aby nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Uzené masné výrobky snesou teplotu nanejvýš 5 °C. Je třeba je spotřebovat do dvou dní po otevření, pokud není na obalu uvedeno jinak.

2. Mléko a mléčné výrobky

Čerstvé mléko v lednici vydrží při teplotách 2 až 8 °C. A to až třicet dní. Zkažené mléko lze poznat podle zápachu, kyselé chuti a hrudek, které se v něm tvoří. I jogurty je třeba skladovat v chladu. Pokud se zkazí, lze to bezpečně poznat podle nafouknutého víčka. Sýry je dobré uchovávat pod krytím, ve folií podlehnou zkáze rychleji. Pokud sýr ztvrdne, ale nezplesniví, lze ho využít při dalším vaření.

Info ikona
lednice

3. Ovoce a zelenina

I ovoci se zeleninou svědčí chlad, je ale dobré je skladovat buď ve spodní přihrádce lednice, nebo ve studenějších částech domu, jako je například sklep, kde je vyšší relativní vlhkost vzduchu. Jablka je dobré uchovávat oddělně od ostatního ovoce. Ethylen, který uvolňují totiž může urychlit jeho zrání. Rajčata a papriky lépe snáší teplejší podmínky. Ideální teplotní rozmezí je 8 až 15 °C.

4. Další metody konzervace

Zbytečnému vyhazování jídla lze zabránit také dalšími způsoby jejich uchovávání. Jednou z efektivních technik, kterou můžete při domácí konzervaci využít, je vakuové balení. Jedná se o proces, při kterém se potraviny umístí do speciálních vakuovacích sáčků a následně se z nich odstraní veškerý vzduch. Tento proces prodlužuje trvanlivost omezením množení mikroorganismů. Zabalené jídlo si navíc díky zamezení oxidaci lépe uchová chuť a vzhled. Na trhu je k mání velké množství vakuových baliček a sáčků vhodných do domácnosti.

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit