Mořské řasy jako snídaně šampionů
Co nikdy nechybí na vašem snídaňovém talíři? Jogurt? Pečivo? Vajíčka? Kdybyste byla Amal Clooney, odpověděla byste jednoznačně – mořská řasa! A skutečně, Amal v rozhovoru prozradila, že nedílnou součástí její snídaně jsou mořské řasy.
Pokud vás představa snídaně z mořských řas zatím neláká, možná vás přesvědčí názor psycholožky a odbornice na výživu Naomi Newman-Beinart. „Mořské řasy jsou přirozeně bohaté hořčík i na jód, základní minerál, který vaše tělo potřebuje k tvorbě hormonů štítné žlázy. Hormony štítné žlázy jsou důležité pro životně důležité tělesné procesy, jako je metabolismus. Nutno dodat, že nízké hladiny hormonů štítné žlázy často vedou k problémům, jako je nedostatek energie, suchá kůže, řídnutí vlasů, zácpa nebo přibírání na váze,“ vysvětluje Newman-Beinart a dodává: „Výzkum ukazuje, že mořské řasy byly konzumovány již od pravěku a věří se, že tento přirozený zdroj jódu, který je důležitý pro vývoj mozku, umožnil vývoj lidského mozku.“
A tím výčet pozitivních vlastností mořských řas rozhodně nekončí. Studie publikovaná v American Journal of Agricultural and Food Chemistry uvádí, že mořské řasy snižují krevní tlak a podporují zdraví srdce. Vše je dáno tím, že vynikají vysokým obsahem rozpustné vlákniny, a navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny. Jiná studie zase naznačuje, že sloučeniny v mořských řasách mohou snížit virovou zátěž a potenciálně zkrátit dobu nachlazení, a také minimalizovat riziko sekundární infekce. Kdy jindy tedy zařadit mořské řasy do svého jídelníčku než právě v těchto zimních měsících?