Řepa jinak. Ochutnejte červené pesto s bramborovými chipsy
Možná červenou řepu nemáte dvakrát v lásce. Při vzpomínkách na stravování ve školní kuchyni, kde jste ji museli povinně zakusovat u “šunkofleků”, se ani nedivíme. Přesto, navzdory vaší nechuti, zkuste dát této superpotravině druhou šanci. Ostatně je to jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, kterou můžete v kuchyni použít.
Najdete v ní spoustu vitaminů – B, C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, zinek, selen a taky třeba železo. Urychluje zotavování pacientů po nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou, zlepšuje činnost jater, žlučníku a žaludku, napomáhá tvorbě a růstu buněk, posiluje imunitní systém, příznivě působí na nervový systém, reguluje hladinu cukru v krvi, má antirevmatické účinky, ale to není zdaleka vše. Taky funguje jako prevence před vznikem rakoviny, ale hlavně! Hlavně skvěle chutná.
V chuťovkách, pomazánkách, salátech, jako carpaccio s kozím sýrem, s těstovinami, ale taky jako pesto.
Vyzkoušejte tento skvělý dip z pečené řepy a bramborovými chipsy podle šéfkuchaře Radka Davida z vinohradského The Bistra. Věřte, že změníte názor na “nudnou” řepu.
6 porcí
Předříprava řepy
řepa 500 g
tymián 5 g
olivový olej 30 g
mořská sůl
Neoloupanou řepu zabalte s tymiánem, mořskou solí a olivovým olejem do alobalu. Pečte při 160 °C, dokud řepa není měkká. Po vychlazení oloupejte.
Pesto z pečené řepy
řepa (již upečená 360 g)
olivový olej 60 g
česnek oloupaný 10 g
pinie 80 g
parmezán jemně strouhaný 30 g
Do mixéru dejte nejprve řepu, česnek a olej. Rozmixujte do hladka a pak přidejte pinie, krátce rozmixujte a nakonec přidejte parmezán a dochuťte solí.
Bramborové chipsy
brambory 50 g
olej na smažení
Neloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte, osušte a usmažte při 160 °C do zlatova.
Tip: Dochuťte pesto petrželovým olejem. Ohřejte olivový olej na 90 °C, přidejte listy petrželky (15 g) a 2 minuty mixujte na maximální rychlost. Nakonec dejte do jemného cedníku vykapat.