Ingredience:
300 g filetu pstruha (2 filety)
20 g másla (1 PL)
20 g bylinek (2 PL, směs čerstvých bylinek ze zahrádky, petrželka, provensálské koření apod.)
3 g soli (½ ČL – čajové lžičky)
100 g celozrnného kuskusu
400 g chřestu (nebo cukety)
Postup: Máslo rozehřejeme na pánvi, vložíme filety ze pstruha a opečeme jej z obou stran. Dochutíme solí a bylinkami. Chřest krátce povaříme (3–5 minut) v osolené vodě. Můžeme ho propláchnou studenou vodou, aby si udržel zelenou barvu. (Umytou cuketu nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka a nasucho upečeme v troubě, na grilu nebo na pánvi). Kuskus připravíme dle návodu na obale. Filet servírujeme společně s kuskusem a chřestem nebo jinou zeleninou.
2 porce, doba přípravy 30 minut, 4012 kJ (478 kcal/2006 kJ na 1 porci)
Ingredience:
500 g batátů
100 g cibule (2 ks)
2 stroužky česneku
30 g čerstvého zázvoru (4 cm)
500 ml zeleninového vývaru
30 ml řepkového oleje (3 PL)
40 g dýňových semínek (4 PL)
1 g pepře (špička nože)
1 g soli (špička nože)
60 g marinovaného tempehu
50 ml ovesné smetany (na zjemnění krému)
Postup: Cibuli orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme na tenké plátky pokrájený česnek a necháme rozvonět, dále na kostičky nakrájené batáty, které krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Jakmile batáty změknou (cca 20 min), rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru na hladký krém. Pokud je polévka moc hustá, přilijeme trochu vývaru. Dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem a najemno nastrouhaným zázvorem. Dýňová semínka orestujeme nasucho na pánvi a dáme stranou. Následně na pánvi se lžící řepkového oleje orestujeme na kostičky pokrájený tempeh. Polévku podáváme posypanou kostičkami tempehu a dýňovými semínky. Můžeme zjemnit lžící ovesné smetany. Můžeme ji také posypat chilli vločkami.
4 porce, doba přípravy 30 minut, 6274 kJ (1568 kJ na 1 porci)