Varianta 2: Batátový krém s marinovaným tempehem
Ingredience:
-
500 g batátů
-
100 g cibule (2 ks)
-
2 stroužky česneku
-
30 g čerstvého zázvoru (4 cm)
-
500 ml zeleninového vývaru
-
30 ml řepkového oleje (3 PL)
-
40 g dýňových semínek (4 PL)
-
1 g pepře (špička nože)
-
1 g soli (špička nože)
-
60 g marinovaného tempehu
-
50 ml ovesné smetany (na zjemnění krému)
Postup: Cibuli orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme na tenké plátky pokrájený česnek a necháme rozvonět, dále na kostičky nakrájené batáty, které krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Jakmile batáty změknou (cca 20 min), rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru na hladký krém. Pokud je polévka moc hustá, přilijeme trochu vývaru. Dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem a najemno nastrouhaným zázvorem. Dýňová semínka orestujeme nasucho na pánvi a dáme stranou. Následně na pánvi se lžící řepkového oleje orestujeme na kostičky pokrájený tempeh. Polévku podáváme posypanou kostičkami tempehu a dýňovými semínky. Můžeme zjemnit lžící ovesné smetany. Můžeme ji také posypat chilli vločkami.
4 porce, doba přípravy 30 minut, 6274 kJ (1568 kJ na 1 porci)