Varianta 1: Kuřecí prso zapečené se sýrem, chřest a brambory
Ingredience:
-
600 g kuřecích prsou (cca 4 prsa)
-
500 g chřestu (čerstvého nebo z konzervy)
-
20 g másla (1 polévková lžíce)
-
80 g 30% plátkového sýru (4 plátky)
-
400 g brambor
-
sůl
-
pepř
-
bylinky (např. tymián, bazalka, rozmarýn)
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Osolíme, opepříme a dáme péct do trouby asi na 15 minut. Důležité je vybírat maso kvalitní, čerstvé – to poznáme např. podle světle růžové barvy a podle vůně – neměl by být cítit žádný zápach. Brambory pořádně umyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Čerstvý chřest očistíme a necháme asi 5 minut podusit v páře (konzervovaný již čistit nemusíme). Jakmile je maso propečené (zkusíme to tím, že jej rozkrojíme), položíme na každý steak plátek sýru a ještě krátce zapečeme, dokud se sýr nerozteče. Kuřecí plátek podáváme s chřestem a bramborami. Můžeme dochutit a ozdobit bylinkami.
4 porce, doba přípravy do 60 min, 6140 kJ (1535 kJ na 1 porci)