Varianta 1: Pohankové palačinky s džemem z černého rybízu
Ingredience:
-
500 ml mandlového mléka
-
200 g pohankové mouky
-
50 g slepičího vejce (1 ks)
-
sůl (na špičku nože)
-
20 g olivového oleje (2 lžíce na postupné vymazávání pánve)
-
200 g džemu z černého rybízu (nebo z jahod, meruněk apod.)
Postup: Do nádoby vlijeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a vše pořádně prošleháme metlou. Těsto necháme chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidáme mouku. Pak můžeme smažit tenké palačinky na olivovém oleji. Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance. Palačinky potřeme džemem a podáváme.
4 porce, doba přípravy do 1 hodiny, 5746 kJ (342 kcal/1437 kJ na 1 porci)