Recept: Nejlepší kynuté buchty
Naučte se pohádkové buchty! S klasickým receptem a moderním postupem to zvládnou i ti, kteří s pečením moučníků teprve začínají.
Počet porcí: 24 buchet
Doba přípravy: Více než hodinu + kynutí 1:15
Pečení: 0:25
Ingredience:
20 g droždí
200–300 ml mléka
50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
sůl
kůra ostrouhaná z 1 citronu
špetka mleté vanilky
60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče
1 žloutek
2 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení
Na náplň
100 g máku, umletého
120 ml mléka
50 g dětských piškotů, umletých nebo jemně nadrcených
2 lžíce rumu
1 sáček vanilinového cukru
špetka skořice
špetka citronové kůry
krupicový cukr na dochucení
24 vlašských ořechů
ČTĚTE TAKÉ: Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky
Postup:
1. Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny.
2. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů.
3. Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi tři minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience kromě vlašských ořechů.
4. Těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Rozdělte na ně náplň i vlašské ořechy a vytvarujte buchty. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad.
5. Zapněte troubu na 200/180 stupňů. Buchty nechte v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je dejte do trouby. Po deseti minutách trochu snižte teplotu a buchty deset až patnáct minut dopékejte. Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.