Recept na víkend: Dušená jehněčí plec s bramborovým pyré a kaštany
Sice není jaro, ale počasí tomu všemu nasvědčuje. Proto jsme vám nachystali jednu super voňavou pochoutku inspirovanou prosluněnou Korsikou, kterou si můžete připomenout právě teď u vás v kuchyni.
Pozvěte své přátele či příbuzné (chcete-li) na dušenou jehněčí plec s červeným vínem, kořenovou zeleninou, houbami, růžičkovou kapustou a bramborovým pyré s kaštany. Nejenže tento pokrm vypadá báječně, ale taky skvěle chutná!
Jehněčí maso je kvalitní a díky čerstvé pastvě a mateřskému mléku velmi zdravé. Navíc jeho chuť není tak silná jako u masa skopového, takže se nemusíte bát jeho specifického aroma.
Dochutit jej můžete třeba tymiánem, česnekem a rozmarýnem, jako to dělají v restauraci La Veranda, kde se vaří osvědčená jídla v moderním pojetí. A právě mezi takové recepty patří i tato křehká jehněčí specialitka, která je populární nejen ve Středomoří, ale taky na Blízkém a Středním východě.
Ingredience pro 10 porcí
Jehněčí
900 g jehněčí plec vykostěná
10 g tymián
5 g rozmarýn
60 g česnek
60 g slunečnicový olej
200 g mrkev
150 g celer
100 g řapíkatý celer
300 g cibule
20 g cukr krupice
80 g rajčatový protlak
600 g červené víno
15 g jíška
sůl
černý pepř
Plec zarolujte s nasekaným česnekem, tymiánem a rozmarýnem.
Na oleji orestujte roládu ze všech stran, vyjměte, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte do zlatova. Přidejte cibuli, pomalu ji orestujte do hněda, přidejte cukr a rajčatový protlak, zarestujte a zalijte červeným vínem. Směs převařte, přidejte opečenou roládu a nechte pomalu dusit pod pokličkou do měkka. Dle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem z jehněčích kostí.
Udušenou roládu vyjměte, šťávu přeceďte přes cedník, přidejte jíšku, povařte 20 minut a dle potřeby dochuťte solí a cukrem.
Zelenina
80 g růžičková kapusta
50 g přepuštěné máslo
80 g anglická slanina
80 g mrkev na kostičky
80 g celer na kostičky
80 g řapíkatý celer
80 g houby
5 g nasekaná petrželka
Růžičkovou kapustu 3 minuty povařte ve vroucí vodě, zchlaďte ve vodě s ledem a překrojte na polovinu.
Na přepuštěném másle orestujte anglickou slaninu na kostičky a přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu. Orestujte a nakonec přidejte překrájené houby, znovu orestujte, přidejte růžičkovou kapustu, osolte a nakonec nasekanou petrželku.
Příloha: Bramborové pyré promíchané s nasekanými vařenými kaštany