I když to tak při pohledu z pláže velkého turistického střediska nevypadá, Chorvatsko má jedinečnou kuchyni zaměřenou na čerstvé i sezonní suroviny. A ta vína! Vinařství je tu tradicí celá staletí, a to právě také na řadě chorvatských ostrovů.
Pokud byste si chtěli takovou gastronomickou dovolenou vychutnat, můžete ji strávit na lodi. Do příštího roku máte dostatek času udělat si kapitánské zkoušky, případně si můžete pronajmout plachetnici, katamarán či jachtu v Chorvatsku také s posádkou. My vám poradíme, kam se v rámci Jaderského moře vydat, aby si to vaše mlsné jazýčky užily na maximum.
Hvar
Kromě nádherných výhledů ze španělské pevnosti Španjola je Hvar také známým gastronomickým centrem. Jde ale o velmi turisty navštěvovaný ostrov, proto platí, že musíte vyhledávat především místní podniky s tradiční kuchyní. V hledání vám pomůžou například recenze v mapách Google. Za odměnu na vás čekají jídla z čerstvých ryb, mořských plodů i lahodné olivy. Hvar je také uznávanou vinařskou destinací. Pěstují se zde odrůdy jako rudě červené víno Plavac Mali či bílá vína Bogdanuša a Pošip.
Brač
Další gastronomickou destinací je ostrov Brač, který bezprostředně sousedí s Hvarem, takže je můžete oba dva navštívit v rámci jedné plavby. Na Brači ochutnáte řadu ovocných a zeleninových specialit, které se podávají s místním sýrem či olivovým olejem.
Tradičním jídlem, které byste si neměli nechat ujít, je bizarní masový pokrm Vitalac. Jde o kůzlečí či jehněčí vnitřnosti napíchnuté na špízu, obalené tukovou blánou a pečené na rožni. Většinou k nim dostaneme místní chleba a cibulku. Pochutnáte si ale také na rybích specialitách a vynechat byste neměli ani prohlídku místních vinic s následnou degustací. Mezi odrůdami tu dominuje červené víno Bolský plavac.
Korčula
V rámci své gastronomické poznávací cesty se určitě vydejte na ostrov Korčula. Ta vás nadchne svými vynikajícími víny, olivovým olejem a pokrmy z mořských plodů. Na své si tu ale přijdou také milovníci historie, protože stejnojmenné hlavní město je plné památek a vy si tu určitě dejte jídlo v jedné z mnoha restaurací.
V oblasti Lombarda na vás zase čeká krásná vinařská oblast s malebnými vinařstvími. Především tu ochutnáte odrůdy bílých vín Grk, které má velmi bohatou chuť, a Pošip, které se skvěle hodí právě k pokrmům z mořských plodů.
Vis
Nádherný ostrov plný pláží, zeleně a tradičního jídla – to je Vis. Leží dále od pevniny a až do roku 1989 nebyl přístupný turistům, takže si zachoval své tradiční kouzlo. Díky silné námořní tradici je místní kuchyně plná ryb a mořských plodů. Ochutnat byste ale také měli místní speciální chleba vis pogača – višskou nadívanou placku, která v sobě ukrývá například ančovičky, cibuli, koření i sardinky. Záleží na vašich chutích. Speciální také je, že se krájí na trojúhelníky.
Podnebí Visu je ideální na pěstování ovoce, zeleniny a samozřejmě i vinné révy. Seznámíte se tu především s odrůdou Vugava, která se na ostrově pěstuje už více než tisíc let. Je velmi aromatická a osvěžující.