Řeč je o Bircher muesli. „Věřím, že většina z vás na tuhle nevařenou ovesnou kaši už narazila, ale stejně jako třeba obyčejný dressing na salát, má i nevařená ovesná kaše mnoho variací. Když si s ní trochu pohrajete, může to být opravdová lahůdka,“ říká Markéta.
Markétin recept je skvěle variabilní a dává tak příležitost k úpravám podle vlastních chuťových preferencí nebo aktuálně dostupných surovin. Stejně jako Markéta, můžete využít schopností multifunkčního robota a namlít do kaše nejen čerstvý mák, ale i třeba oříšky a jiné přísady, které máte doma.
Nastartování dne
Základ tvoří ovesné vločky, jogurt a živočišné či rostlinné mléko v poměru 1:1:1. Mléko můžete klidně nahradit i vodou, protože bílkovin se v tomto jídle nachází dostatek. Takto vytvořený základ už libovolně dochuťte, dosladťe a doplňte o toping. „Vždycky skvěle chutná, když se střídá měkká textura s nějakou tou křupavou. Proto moc doporučuji nachystat si křupavý posyp. Za mě jsou nejlepší orestované oříšky a semínka všeho druhu. Doporučuji si připravit tuto verzi s mákem, borůvkami a citronovou kůrou, která dodá kaši tu správnou jiskru,“ doplňuje Markéta.
Recept na makovou kaši
Ingredience:
125 g namletých ovesných vloček
260 g řeckého nebo alternativně rostlinného jogurtu
250 g ovesného mléka (může být kravské či další rostlinné varianty)
2 lžíce nebo podle chuti mletého máku
4 lžičky javorového sirupu
trochu citrónové kůry (z nechemicky ošetřených citrónů)
špetka mleté vanilky nebo strouhaného tonka bobu
špetka soli
Na posypání:
150 g borůvek
hrst restovaných ořechů
- Smíchejte si všechny ingredience na muesli včetně máku, který jste si předem umleli.
- Rozdělte směs do 4 sklenic nebo misek. Skvělé jsou sklenice s víčkem. Pak máte připravenou svačinu třeba do práce nebo pro děti. Připravené porce odložte do lednice, kde budou mít všechny ingredience čas, aby se do sebe nasákly a staly se stravitelnějšími.
- Druhý den ráno na vrch každé porce nasypejte dostatečné množství borůvek a směs orestovaných ořechů a semínek.
Opomíjená superpotravina
Markéta Pavleje si mák velmi oblíbila, protože jde o úžasnou lokální superpotravinu. Nejlepší bude, když ho umelete, protože pak více uvolní svou chuť a stane se i lépe stravitelným. K tomu Markéta používá svého oblíbeného kuchyňského parťáka – multifunkční robot Kenwood Titanium Chef Baker s mlýnkem na mák a obiloviny.
Víc sama pro sebe
Tento kuchyňský robot se ale chlubí dalšími přednostmi, které Markétě usnadňují život každý den. A to nejen v kuchyni! Díky němu Markétě zbývá více času pro sebe. Robot Chef Baker využívá například i na tvorbu domácího peelingu. Jak? Jednoduše dá do mísy 2 díly máku, který si předtím umlela v mlýnku na mák a obiloviny, 1 díl kokosového oleje a 2 díly medu a míchání přenechá tomuto pomocníkovi. Po chvilce je peeling hotový a lze ho rovnou aplikovat na pokožku.
Jak Markétě robot usnadňuje každodenní život se podívejte ve videu.
Hvězda každé kuchyně
Robot Kenwood Titanium Chef Baker má v sobě zabudovanou váhu s časovačem, takže ušetří spousty práce. Odpadá tak přesypávání surovin a vážení zvlášť včetně hlídání času. Kromě nástavce na mletí máku lze vybrat z více než 25 nástavců, které jsou kompatibilní se všemi roboty Kenwood Chef. Co všechno Kenwood Titanium Chef Baker nabízí můžete zjistit tady.