Pečení na víkend: Švestkový koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou
Myslíte si, že drobenkový koláč vás už nemůže ničím překvapit? Mýlíte se!
Počet porcí: Na 1 koláč 23x23 cm
Příprava: Do 30 minut
Doba pečení: 0:30
Ingredience:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- špetku soli
- 150 g másla, změklého + trocha na vymazání
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
- 800 g švestek, vypeckovaných
- 1/2 mletého badyánu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 170 g krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Drobenka:
- 100 g třtinového cukru
- 50 g hladké mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- velká hrst plátkových mandlí (cca 40 g)
- špetka soli
- 60 g másla, nakrájeného na kostky
ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší koláče a buchty na plech
Postup:
Na přípravu drobenky smíchejte v míse mouku s cukrem, přidejte vločky, mandle a sůl a nakonec máslo. Poté prsty zpracujte na drobenku a uložte do ledničky.
Do hrnce dejte švestky, koření a přidejte lžíci citronové šťávy. Přiklopte a na velmi mírném plameni duste, až ovoce začne pouštět šťávu. Občas promíchejte a vařte, dokud se ovoce nerozpadne. Přidejte cukr smíchaný se škrobem. Míchejte a přiveďte k varu, pak vařte ještě několik minut, až náplň zhoustne. Sundejte z plotny.
Troubu předehřejte na 180°C. Přísady dejte do mísy nebo robotu a třecí metlou spojte dohromady. Čtverhrannou formu o rozměrech 23x23 cm vymažte máslem. Následně do formy těsto v rovnoměrně silné vrstvě natlačte a dlaní upěchujte. Vložte do trouby a nechte 10–15 minut péct, dokud nezačne zlátnout. Vyndejte těsto z trouby a vlijte na něj švestkovou náplň a posypte drobenkou. Vraťte do trouby a nechte ještě 20–30 minut péct.
Po vyndání z trouby nechte nechte koláč vychladnout. Nakrájejte na řezy a podávejte. Uchovávejte v chladu, kde koláč vydrží čtyři dny.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
POŠTOVNÉ ZDARMA
Časopis Marianne i se slevovými kuponky na Dny Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.