Životní styl
Pečení na víkend: Koláč se skořicovou drobenkou
Voňavý koláč doslova stvořený pro posezení s šálkem čaje.
Podzim se blíží a s ním i vůně skořice, která k němu zkrátka patří. Nejraději ji máme v podobě nadýchaného koláče, který provoní celou kuchyň. Připravte si ho podle tohoto snadného receptu. A víte, co je na něm nejlepší? Nejchutnější je v den upečení, takže ho můžete sníst hned!
Náročnost: Velmi snadné
Porce: Na koláč o průměru 24–26 cm
Příprava: Do 20 minut
Doba pečení: 0:50
Ingredience:
- 125 g másla, změklého (1/2 klasické kostky)
- 165 g krupicového cukru (3/4 hrnku)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce (velikost M)
- 300 g hladké mouky (2 hrnky)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 185 ml mléka (3/4 hrnku)
Na drobenku
- 125 g másla (1/2 klasické kostky)
- 150 g hladké mouky (1 hrnek)
- 165 g tmavého třtinového cukru (2/3 hrnku)
- 2 lžíce mleté skořice
Postup:
Nejřív si připravte drobenku. Z másla, mouky, třtinového cukru a skořice food processorem, vidličkou nebo rukama (v tom případě pracujte rychle) a dejte chladit do lednice.
Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem. Poté vyšlehejte máslo a cukr do nadýchané pěny. Přidejte vanilkový extrakt a vejce. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte a přesejte přes jemné síto. Postupně do těsta zapracujte moučnou směs a mléko.
Polovinu těsta dejte do připravené formy, stěrkou rozetřete a uhlaďte, posypte 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklaďte zbytek těsta, rozetřete po celé ploše a posypte zbytkem drobenky. Pečte dozlatova 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá. Nechte alespoň 30 minut chladnout ve formě.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
POŠTOVNÉ ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.