Ochutnejte staročeský pudink se sušeným ovocem a opilými švestkami
Nemusíte být zrovna z Velké Británie, abyste do svého vánočního menu zařadili voňavý pudink se sušeným ovocem a alkoholem.
Je známé, že Britové ho připravují až s ročním předstihem, standardně však měsíc před Vánoci. Vánoční pudink má půlkulovitý tvar, nesmí v něm chybět sušené ovoce (rozinky, rybíz a brusinky), vejce, mouka, strouhanka a ani lůj. Chuť mu dodává koření a taky alkohol, důležitý konzervant.
Ten český se od toho britského liší tvarem, ale i chutí. Nicméně si na něm podle šéfkuchaře Michala Šorfy z Babiččiny zahrady pochutnáte stejně, ne-li víc. Ostatně komu by nechutnala kombinace rumu, medu, švestek a perníku?
Přísady:
200 g sušených hrušek
200 g sušených jablek
perník na strouhání
marinované rozinky v medu na ozdobu
marinované švestky v rumu na ozdobu
vlašské ořechy a mandle na ozdobu
Postup přípravy receptu:
Sušené ovoce zalijeme vodou a pomalu rozvaříme do měkka, podle potřeby přidáme najemno nastrouhaný perník, tím to celé dochutíme a zahustíme. Zdobíme sušeným ovocem, oříšky a marinovanými sušenými švestkami a rozinkami.
Dobrou chuť!