MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: Cukrařina je moje vášeň
A také její svět, život i nejvěrnější životní partner. Přípravu nové kuchařky pak Mirka van Gils Slavíková přirovnává k těhotenství. A stejně jako každý nově zrozený život je i její kniha jedinečná. Doslova Famózní!
Myslíte, že je cukr návykový?
To je úhel pohledu. Je ale fakt, že cukr a sůl patří mezi dvě nejkomentovanější a nejkritizovanější složky v jídle. Pokud je jedna nevyrovnaná, tak se ji snažíme tou druhou „dohonit“. Odtud má věčná poznámka o málo slaných buchtách či bábovkách v pořadu Peče celá země. Nicméně znám lidičky, kteří na sobě cítí abstinenci cukru. V tomto případě taky někdy funguje naše podvědomí nebo výchovné návyky.
Pokud byste měla vybrat jeden jediný dezert, který vás nejlépe charakterizuje, který by to byl?
Mě spíše charakterizuje styl příprav dezertů a minimalismus. A také zamilované ingredience. Mák, český tvaroh, pandán (jeho listy se často používají v thajské kuchyni, pozn. redakce), kandované ovoce. A úplně nejvíc čokoláda!
Působíte velmi spontánně, nekonformně. Může být ale cukrářka bohém? Na rozdíl od kuchařiny mi přijde, že při pečení není moc prostoru k rozletu. Vše se váží na gramy, teploty pro pečení jsou dané, vlastně není prostor pro žádné velké experimenty?
To jste mne rozesmála. Jsem bohém každým coulem, a věřte, že umím milovaným lidičkám kolem pěkně zamotat hlavu svými nápady. Cukrařinu vlastně vnímám jako dokonalé umělecké řemeslo. Kombinace potravin vytvářející malá umělecká dílka ladící oku, následně i jazyku, vyžaduje komplexní talent.
To máte pravdu. A přesnost je důležitá.
Je to technická vlastnost, třeba pro výtvarníka velmi podstatná. U kuchařiny ji postrádám. A experimentování je mým denním programem. Znalost surovin a jejich chuť uložená v paměti jsou pro tvorbu receptů neskutečně důležité. Pochopit podstatu zpracování, fyzikální a chemické vlastnosti, a to i z historických pramenů, je nádherná činnost. Nikdy nekončí.
V tomto speciálu Marianne Food se zaměřujeme na ženy v gastronomii. Proč se jich vlastně v tomto oboru pohybuje daleko méně než mužů ?
Ve světě to tak není, ale v Čechách řemeslo zdegradoval bolševik. Což je otázkou k mé další činnosti. Není však vhodné hodnotit, zda je v kuchyni lepší žena nebo muž. Velmi mě baví naše malé domácí třenice se synem Clarkem – nemám michelinský foodstyling podle jeho vizí, ale chuť je mnohdy vítězná. Zcela určitě je gastronomie, je-li brána seriózně, velmi náročná nejen fyzicky, ale i psychicky. Ale předpoklad, že muž to ustojí lépe, je...
...CELÝ ČLÁNEK VČETNĚ RECEPTŮ NAJDETE VE FOOD SPECIÁLU MARIANNE.