Jaro na talíři: Bulky s medvědím česnekem
Na jaře zdobívají koberce lístků a drobných bílých kvítků medvědího česneku lužní lesy. Údajně získal své jméno podle toho, jak jeho cibulky chutnají medvědům, kteří je vyhrabávají ze země. Nám chutná taky! Kromě příjemně česnekové chuti má i spoustu blahodárných účinků.
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 10 kousků
Doba přípravy: Do 10 minut
Pečení: 0:15
Ingredience:
- 220g hladké mouky + na poprášení
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jemné soli
- 30g strouhaného parmazánu
- 65g studeného másla
- cca 130ml mléka + 1 lžíce na potření
- 1 veliká hrst medvědího česneku, nasekaného nadrobno (můžete nahradit jiným jedlým planým či pěstovaným lupením, jako jsou kopřivy, mochna, polníček, špenát, zelená část z jarní cibulky, doplněným 1/2–1 drceným stroužkem česneku)
- 1 žloutek na potření
- 4–5 lžic strouhaného parmazánu nebo gruyèru na posypání
ČTĚTE TAKÉ: Síla medvědího česneku
Postup:
1 Troubu předehřejte na 220°C. Těsto můžete připravit v robotu: do jeho mísy vsypte mouku, kypřicí prášek, parmazán a sůl. Krátce promíchejte. Pak vsypte máslo a několika pulzy zpracujte, až uvidíte kousky másla maximálně jako barevná špendlíková hlavička. Pak přidejte mléko a medvědí česnek a krátce propracujte, aby se těsto spojilo. Anebo obdobným postupem nejprve ručně a pak vařečkou.
2 Těsto vyklopte na dobře pomoučněnou plochu a krátce prohněťte. Pak ho rozválejte na obdélník cca 22x10cm a tloušťku cca 3cm. Pomoučněným nožem nařízněte na deset (2x5) přibližných čtverečků, ale nedokrajujte. Přeneste je na pomoučněný či pečicím papírem vyložený plech, potřete je žloutkem prošlehaným s mlékem a posypte strouhaným sýrem. Pečte uprostřed trouby asi 12–15 minut, aby pěkně zezlátly. Nechte zchladnout na mřížce a podávejte.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.